REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční jogurtový závin s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těsto na závin, podle tohoto receptu, je krásně elastické, netrhá se, při pečení nepraská a chuťově je krásně jemné. Podle českých tradic se záviny objevovaly také na vánoční tabuli většinou jako sladká tečka vánočního menu.


Ingredience:
400 ghladké mouky
200 gmásla z La Formaggeria Gran Moravia
150 gbílého jogurtu z La Formaggeria Gran Moravia
1 ksvejce
špetka soli
olej (slunečnicový) na potření závinů
Náplň:
12 ksjablek (dle velikosti)
8 lžicstrouhanky nebo 20 ks nastrouhaných piškotů
vanilkový cukr
mletá skořice
cukr krupice
vlašské ořechy
rozinky
brusinky dle chuti

Postup:
  1. Mouku si prosijte na vál a přidejte špetku soli. Z mouky si udělejte hromádku, doprostřed udělejte důlek, do něho vklepněte vajíčko a dejte jogurt. Vidličkou tekuté ingredience vymíchejte s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouhejte na hrubém struhadle tuk (můžete ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujte na měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby ještě přidejte mouku.
  2. Těsto si rozdělte na 4 stejně velké díly a nechte odpočinout.
  3. Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka a na sucho si na pánvi orestujte strouhanku (nebo nastrouhejte piškoty – 5 ks na závin). Z těsta na pomoučeném povrchu vyválejte obdélník o síle 2–3 mm, na 1/3 si nasypte část strouhanky, poklaďte lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypte cukry, skořicí, oříšky, rozinkami, … co kdo rád. Pak těsto zaviňte jako klasický závin a okraje uzavřete, přehněte dospodu nebo dovnitř a přendejte na plech.
  4. Troubu rozehřejte na 180 °C. Záviny před pečením pomažte olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na asi 25–30 min. Pečte do světlé barvy.
  5. Před podávání pocukrujte.
Poznámka:

Recept k článku: Máslo, které je zážitkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy