Zvěřinový vývar z kostí a kořenové zeleniny, servírovaný s vložkou krupicových knedlíčků a případně i se ztraceným vejcem.
Ingredience:
1 kg | kostí ze zvěřiny |
2 l | pitné vody |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | kuličky černého pepře |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | kuličky jalovce |
1 ks | bobkový list |
1 ks | mrkve |
1 ks | cibule |
sůl | |
kousek celeru | |
Na knedlíčky: | |
6 lžic | krupice |
1 lžička | másla |
1 ks | vejce |
špetka muškátového květu | |
špetka kari | |
sůl | |
Na doplnění: | |
ztracená vejce | |
nasekaná zelená petrželka |
Postup:
1. Kosti nasekáme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme všechno koření a vaříme na mírném ohni, vývar jen tak necháme probublávat na mírném ohni 3 hodiny (veškeré aroma a látky se vyluhují při teplotě do 80 °C, při prudkém vaření by jsme o ně přišli), během vaření sbíráme pěnu, hodinu před koncem přidáme kořenovou zeleninu
2. Vývar přecedíme přes cedník, do kterého dáme ještě ubrousek
3. Maso z kostí obereme a nakrájíme
4. Vývar můžeme podávat samotný, nebo přidáme uvařené nakrájené maso a nastrouhanou uvařenou zeleninu, nebo zvolíme jiný způsob zavářky, třeba krupicové knedlíčky a ztracené vejce na ozdobu.
Příprava krupicových knedlíčků:
1. Krupici promícháme z vejcem, lžičkou másla a kořením, osolíme, vypracujeme těsto
2. Utvoříme malé kuličky, které vkládáme do vařící vody a vaříme 7 minut, uvařené knedlíčky dáme do talíře přidáme kousky masa a zalijeme teplým vývarem, přidáme 1 ztracené vejce, ozdobíme petrželkou a podáváme.
Recept na ztracená vejce najdete zde: Ztracená vejce.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek