Novoroční vyprošťovák vhodný po bujarém veselí na Silvestra.
Ingredience:
Rozpis na 4 vydatné porce: | |
1 kg | hovězí oháňky |
80-100 g | másla |
1,5 l | pitné vody |
1,25 l | portského vína |
4 ks | žloutky |
3 ks | mrkve |
3 ks | kuličky jalovce |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | kedlubny |
1 hrst | petrželové nati |
několik kuliček černého pepře | |
sůl |
Postup:
1. Hovězí maso nakrájíme na menší kousky, ty zprudka orestujeme ze všech stran na rozpáleném másle, pak ho přendáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
2. Zvolna vše přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 1 hodinu
3. Do vývaru k masu přidáme očištěný a na čtvrtky nakrájený celer, na čtvrtky rozkrojenou oloupanou kedlubnu, celou oloupanou mrkev, bobkové listy, jalovec, petrželovou nať, celé kuličky pepře, polévku osolíme
4. Bujón dále vaříme, na mírném ohni, další asi 2 hodiny
5. Polévku přecedíme a vývar smícháme s portským vínem a krátce znovu povaříme
6. Maso obereme od kostí a rozdělíme po porcích do talířů, zalijeme vroucím vývarem a nakonec do každé porce opatrně vložíme jeden čerstvý žloutek
7. Jednotlivé porce polévky ještě ozdobíme čerstvou petrželkou a ihned horké podáváme.