REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub

Rozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. V našem atlasu najdete abecedně seřazené názvy hub se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni. Rovněž vypsané možné druhy, za které lze houby zaměnit. Také uvedeno, zda jsou houby jedlé, či nejedlé, případně pak, jestli nejsou chránené.


Hřib kovář – odbarvený

Roste od května do října jak v listnatých, tak i smíšených lesích, na místech, kde roste i klasický hřib kovář.

Hřib královský

Jedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!

Hřib kříšť

Pro svoji hořkost nejdlý druh hřibu. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi.

Hřib Le Galové

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.

Hřib Markův

Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh zřejmě vzácné houby, pravděpodobně bude jedlá, neměla by se však využívat pro kuchyňskou potřebu právě pro její vzácnost!

Hřib medotrpký

Nejedlý hřib a to pro svou hořkost. Roste od  července do září ve světlejších listnatých lesích, parcích a na březích rybníků.

Hřib modračka

Roste na písčitých půdách od června do září, nejčastěji pod lipami, výjmečně i pod buky, duby nebo olšemi.

Hřib mokrořadní

V Červeném seznamu vedený jako druh o kterém chybí informace, počet nálezů na našem území není velký, je jedlý, pro kuchyňské zpracování by se však neměl sbírat, měl by se raději chránit.

Hřib moravský

Tento hřib je zákonem chráněný jako kriticky ohrožený druh!

Hřib nachový

Za syrova jedovatá houba, stejně jako hřib satan, po převaření se stává pouze houbou nejedlou.

Hřib nachovýtrusý

Tento hřib je lepší využívat jen mladý, starší plodnice se hodí jen do směsí.

Hřib osmahlý

Jedlý druh houby, vhodný především do směsí a polévek.

Hřib peprný

V malém množství je jedlý, ale chuťově nic moc. Raději dejte přednost jiným houbám.

Hřib plavý

Poměrně vzácně rostoucí hřib, který smrdí po jodoformu a i když není jedovatý, ke zpracování v kuchyni se nehodí.

Hřib plstnatý

Hřib plstnatý je jedlý druh houby, nejlépe se hodí do směsí, ovšem některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.

Hřib pružný

Zda je to neto hřib jedlý nebo nejedlý žádná literatura neuvádí, což v tomto případě nevadí, protože tato houba je tak vzácná, že by se stejně neměla trhat!

Hřib přívěskatý

I když je Hřib přívěskatý jedlý druh houby, raději ho nesbíráme, je totiž zařazen do Červeného seznamu jako zranitelný druh.

Hřib příživný

I když je tento hřib jedlý, roste jen vzácně, proto ho nesbíráme a chráníme. Roste od srpna do října, parazituje na plodnicích pestřece obecného.

Hřib Quéletův

Přesto, že je tento hřib po dokonalé tepelné úpravě jedlý, je nutné ho chránit, proto ho nesbíráme!

Hřib rubínový

Tento hřib je vzácný, je zapsaný v Červeném seznamu, měl by se tedy chránit.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy