REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub

Rozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. V našem atlasu najdete abecedně seřazené názvy hub se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni. Rovněž vypsané možné druhy, za které lze houby zaměnit. Také uvedeno, zda jsou houby jedlé, či nejedlé, případně pak, jestli nejsou chránené.


Housenice cizopasná

Nejedlá houba rostoucí od srpna do listopadu paraziticky na jelenkách.

Housenice červená

Tato nejedlá, dost vzácná houba roste od července do listopadu na larvách a kuklách lišejů.

Housenice vosová

Housenic se u nás vyskytuje kolem 10 druhů a všechny jsou vzácné, většina z nich parazituje na larvách, kuklách brouků, motýlů, vos a much.

Houževnatec přivázlý

Nejedlý druh houby rostoucí poměrně nehojně od května až do prosince na odumřelých pařezech a kmenech smrků a jedlí.

Houževnatec šupinatý

Nejedlá houba rostoucí na tlejícím dřevě jehličnanů.

Houžovec hlemýžďovitý

Jedlá houba, ale rostoucí poměrně vzácně. Ani díky své chuti a houževnatosti není moc vhodná na kuchyňské zpracování.

Hřib borový

Vynikající jedlý druh. Dnes roste poměrně vzácně.

Hřib bronzový

Na teplých lokalitách můžeme nalézt tmavě zbarvený druh hřibu, který patří nejen mezi nejkrásnější, ale také velice chutné druhy …

Hřib červený

Jedlý hřib vhodný především do směsí. V některých místech hojný druh, v některých oblastech je ale vzácný.

Hřib dřevožijný

U tohoto velmi vzácného druhu není jasné, zda je jedlý nebo nejedlý, případně jedovatý.

Hřib dubový

Hojně rostoucí jedlá houba a to od května až do října.

Hřib dutonohý

Jedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu.

Hřib Engelův

Roste od července do září poměrně nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji ho najdeme pod duby.

Hřib Fechtnerův

I když je tato houba jedlá, je přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!

Hřib hnědý

… roste ve všech typech jehličnatých i smíšených lesů. Zejména v pozdním létě a na podzim roste hojně …

Hřib kaštanový

… nalezneme ho ve smíšených lesích, roztroušeně, někdy také pod habry či lipami …

Hřib kavkazský

Druh velmi podobný hřibu koloději, někteří mykologové ho považují za samostatný druh, jiní za formu hřibu koloděje …

Hřib koloděj

Dobrá jedlá houba, kterou je potřeba důkladně tepelně upravit.

Hřib koloděj červený

V literatuře je uváděn jako nejedlý druh houby, který se po delší tepelné úpravě stává jedlým.

Hřib kovář

Jedna z prvních hub, kterou najdeme na jaře. Hřib kovář je všestranně kuchyňsky upotřebitelná houba.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy