REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib červený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý hřib vhodný především do směsí. V některých místech hojný druh, v některých oblastech je ale vzácný.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus rubellus syn. Boletus rubellus

Jiný název: Suchohřib červený

Jedlý ………………… Hřib červený je jedlý druh houby podobné kvality jako ostatní druhy z okruhu hřibu žlutomasého (babky), hodí se nejlépe do směsí.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste ve smíšených a listnatých lesích nebo mimo les na stanovištích ovlivněných člověkem, ale i v parcích, na hrázích rybníků, nejčastěji pod duby a lípami.

Klobouk až 70 mm, v mládí polokulovitý potom klenutý až poduškovitý, v mládí jemně vrásčitý, zbarvený živě červeně, karmínově až tmavě červeně, na temeni klobouku vybledá ve stáří do pleťových odstínů. Pokožka klobouku je suchá, nelepkavá, matná, v mládí sametová,později jemně plstnatá.

Rourky až 12 mm dlouhé, světle žluté až živě žluté, později žlutoolivové nebo olivové. Póry jsou zbarvené jako rourky, po poranění modrají nebo zelenají.

Třeň až 90 mm, válcovitý, někdy vřetenovitý, často ve spodní části rozšířený, v celé délce načervenalý, povrch třeně je pokrytý drobnými červenými zrníčky, na bázi třeně bělavá, nebo špinavě nažloutlá plst.

Dužnina je v klobouku světle nažloutlá, ve třeni sytě žlutá, po poranění nebo na řezu modrá. Chuť je mírná vůně nenápadná.

 

Atlas hub - Houby hřibovité

 

Možná záměna:

Velmi podobný je hřib meruňkový (Xerocomellus armeniacus), hřib mokrořadní (Xerocomellus ripariellus) a hřib Markův (Xerocomellus Mareši), od těchto druhů se liší užšími hyfami pokožky klobouku a obvykle nerozpraskávajícím povrchem klobouku a jinými výtrusy.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy