REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub

Rozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. V našem atlasu najdete abecedně seřazené názvy hub se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni. Rovněž vypsané možné druhy, za které lze houby zaměnit. Také uvedeno, zda jsou houby jedlé, či nejedlé, případně pak, jestli nejsou chránené.


Bedla pavučincovitá

Velmi vzácná houba, nejedlá, rostoucí od srpna do října.

Bedla skleníková

Roste vzácně na dřevním detritu, staré štěpce, kůře, hromadách pilin. Nejedlý, ale vzácný druh houby, proto ji chráníme!

Bedla šedohnědá

Roste hojně jednotlivě nebo v menších skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod duby, borovicemi i smrky. Český název též bedla Oliverova.

Bedla špičkovitá

Nejedlá houba rostoucí od června do září na suchých, písčitých a xerotermních stanovištích.

Bedla útlá

Zástupce jedlých hub. Nejlépe se hodí na řízky. Roste nehojně v trávě a opadu na světlých místech v lesích, parcích a zahradách.

Bedla vlnatá

Nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Bedla vysoká

Bedly nezavařujeme, připravujeme je čerstvé na oleji nebo je můžeme obalovat.

Bedla zaměněná

Nejedlý druh houby rostoucí nehojně od srpna do října.

Bedla zardělá

Jedlá houba rostoucí od června do října na zahradách, pastvinách a travnatých plochách.

Bedlovnice zlatá

Jedlá houba, která je však poměrně vzávná, raději ji proto nesbíráme, ale spíše chráníme.

Běločechratka obrovská

I když je to jedlá houba, díky svému zápachu a nepříliš dobré chuti nepatří mezi gastronomické klenoty.

Bělochoroš hořký

Bělochoroš hořký je nejedlý druh houby, v kuchyni nemá žádné uplatnění.

Bělochoroš modravý

Nejedlá houba rostoucí od června do listopadu především na odumřelých, vzácněji i živých kmenech, pařezech a větvích jehličnanů, méně často i listnáčů.

Bělochoroš slzící

Bělochoroš slzící roste od července do listopadu na mrtvém dřevě jehličnanů, především smrků.

Bělokosmatka polokulovitá

Nejedlá houba rostoucí poměrně hojně od července do října v lesích a parcích kolem pařezů.

Bělolanýž obecný

I když kuchyňskou kvalitou, vyhledávanou u pravých lanýžů, především v podobě silného a neopakovatelného aroma a jedinečné a výrazné chuti, bělolanýž za svými vzory poněkud zaostává, je i přesto vítaným úlovkem každého znalého houbaře – kulináře.

Bělopavučinec hlíznatý

Jedlá, ale poměrně chuťově nevýrazná houba, v době, kdy roste najdeme v lese mnohem chutnější druhy.

Bělozub nafialovělý

Nejedlý druh houby, velmi vzácný. Roste od srpna do listopadu pod smrky.

Boltcovitka mozkovitá

Patří mezi nejznámější stopkovýtrusné houby. I když je jedlá, je to pro gastronomické využití zcela nepoužitelná houba, není totiž moc chutná.

Boltcovitka Ucho jidášovo

Jidášovo ucho, název této houby vznikl podle pověry, že na bezu černém se oběsil Jidáš co zradil Krista. Nejbohatší uplatnění  má v Číně, kde její plodnice pod názvem černá houba, dávají kuchaři do všech masitých pokrmů, ať  už je to maso sečchuansku, osm druhů kuřete, svíčková suang-si, kapr chuang-tao, ledvinky čchao, polévky, saláty … . Předností černé houby je, že nezbarvuje pokrmy a dodává jídlu při žvýkání zvláštní konzistenci.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy