Největší a také jedna z nejběžnějších bedel. Obecně bedly nezavařujeme, připravujeme je čerstvé na oleji nebo je můžeme obalovat.
Latinsky: Macrolepiota procera
Jedlá ………………… Klobouk bedly vysoké může mít i kolem 30 cm v průměru. Roste ráda na slunných místech, jako jsou louky, trávou zarostlé planiny, příkopy kolem cest či stráně. Vyskytuje se často ve skupinách.
Doba výskytu: červenec až listopad
Klobouk až 300 mm, v mládí palicovitý celý hnědý, v dospělosti, polokulovitý až plochý na středu s hnědým hladkým hrbolem, na bělavém až hnědavém podkladu pokrytý střechovitě, částečně odstávajícími, hnědavými šupinami. Lupeny husté vysoké, bílé, u třeně volné. Třeň až 400 mm válcovitý, dutý na bázi s odsedlou hlízou, v mládí celý hnědý, v dospělosti bělavě hnědě šupinatý, žíhaný s posuvným dvojitým prstencem. Dužnina bílá neměnná s příjemnou vůní a oříškovou chutí.
Výskyt, charakteristické znaky:
Roste hojně jednotlivě v menších skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích i hájích, parcích často v trávě. Mohutná nepřehlédnutelná houba, typicky žíhaný třeň a dvojitý posuvný prstenec.
Možnost záměny:
Bedla Konrádova- menší plodnice, hnědé šupiny jsou jen uprostřed klobouku, na okraji chybí a jdou setřít rukou bedla útlá- Macrolepiota mastoidea jedlá, menší klobouk až 150 mm, lupeny špinavě krémové, jeden prstenec.
Gastronomické použití:
Výtečná jedlá houba lahodné chuti, klobouky se obalují jako řízek, nebo pečou přírodně, uzavřené klobouky se plní masem, zapékají. Třeně jsou tuhé, v době neúrody hub je někteří houbaři berou a suší, melou na houbový prášek k ochucení polévek, omáček.
Text foto: D. M.
Recepty z bedel:
Bedla na kmíně Bedly po Plzeňsku
Bedly na bílém víně
…