REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedla vysoká

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Největší a také jedna z nejběžnějších bedel. Obecně bedly nezavařujeme, připravujeme je čerstvé na oleji nebo je můžeme obalovat.


Latinsky: Macrolepiota procera

Jedlá ………………… Klobouk bedly vysoké může mít i kolem 30 cm v průměru. Roste ráda na slunných místech, jako jsou louky, trávou zarostlé planiny, příkopy kolem cest či stráně. Vyskytuje se často ve skupinách.

 

 

Doba výskytu: červenec až listopad

Klobouk až 300 mm, v mládí palicovitý celý hnědý, v dospělosti, polokulovitý až plochý na středu s hnědým hladkým hrbolem, na bělavém až hnědavém podkladu pokrytý střechovitě, částečně odstávajícími, hnědavými šupinami. Lupeny husté vysoké, bílé, u třeně volné. Třeň až 400 mm válcovitý, dutý na bázi s odsedlou hlízou, v mládí celý hnědý, v dospělosti bělavě hnědě šupinatý, žíhaný s posuvným dvojitým prstencem. Dužnina bílá neměnná s příjemnou vůní a oříškovou chutí.

 

 

Výskyt, charakteristické znaky:

Roste hojně jednotlivě v menších skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích i hájích, parcích často v trávě. Mohutná nepřehlédnutelná houba, typicky žíhaný třeň a dvojitý posuvný prstenec.

 

Možnost záměny:

Bedla Konrádova- menší plodnice, hnědé šupiny jsou jen uprostřed klobouku, na okraji chybí a jdou setřít rukou bedla útlá- Macrolepiota mastoidea jedlá, menší klobouk až 150 mm, lupeny špinavě krémové, jeden prstenec.

 

 

Gastronomické použití:

Výtečná jedlá houba lahodné chuti, klobouky se obalují jako řízek, nebo pečou přírodně, uzavřené klobouky se plní masem, zapékají. Třeně jsou tuhé, v době neúrody hub je někteří houbaři berou a suší, melou na houbový prášek k ochucení polévek, omáček.

Text foto: D. M.

 

Recepty z bedel:

Bedla na kmíně Bedly po Plzeňsku Bedly na bílém víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy