REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub

Rozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. V našem atlasu najdete abecedně seřazené názvy hub se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni. Rovněž vypsané možné druhy, za které lze houby zaměnit. Také uvedeno, zda jsou houby jedlé, či nejedlé, případně pak, jestli nejsou chránené.


Hřib rudonachový

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech.

Hřib sametový

Velmi chutná houba. Roste hojně od července do listopadu jak v lesích smrkových, tak i v lesích listnatých.

Hřib satan

Toto je jedna z nejznámějších hub. Přesto, že bývá uváděn v mnoha atlasech, nejde o běžnou houbu. Najdeme ho v teplých oblastech na zásaditém podloží. Jde o jeden z nejkrásnějších hřibů, nejen zbarvením, ale často tvoří i překrásné mnohočetné srostlice.

Hřib satan hlohový

Jedovatá houba! Jedná se o vzácnou žlutou formu hřiba satana.

Hřib siný

Jedlý druh houby rostoucí od července do října roztroušeně nejčastěji v písčitých borech.

Hřib skvrnitý

Jedlý druh houby, bohužel smrdí po jodoformu.

Hřib smrkový

… patří mezi nejkvalitnější a nejvíce vyhledávané druhy hub …

Hřib strakoš

Dříve byl tento druh v atlasech pojmenován jako hřib strakoš, novější analýzy však potvrdily, že patří do skupiny rodu Suillus – klouzek. Ve většině mykologické literatury se ovšem pořád používá pojmenování hřib strakoš.

Hřib uťatovýtrusý

Hojně rostoucí houba, která se snadno splete s hřibem žlutomasým (babkou), naštěstí je také jedlá a podobné kvality.

Hřib zlatokořenný

Hřib zlatokořenný byl popsán teprve nedávno, v roce 2006 nálezy jsou známé jen z Anglie, Španělska, v Čechách byl nalezen poprvé v roce 2011, středolabská tabule, střední Čechy, zasluhuje ochranu a o jeho nálezech by se měli informovat mykologická pracoviště.

Hřib žlučník

Tak na této houbě by jste si určitě nepochutnali i přesto, že ve starších atlasech a příručkách se objevily recepty, které doporučovaly plodnice vymáčet, aby se zbavily hořkosti. Tyto postupy ovšem nelze doporučit, dužnina zůstává slabě hořká i po vícerém máčení.

Hřib žlutomasý (lidově: babka)

… nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění …

Hvězdák vlhkoměrný

Nejedlý druh houby rostoucí poměrně dost hojně od července do listopadu.

Hvězdovka Berkeleyova

Nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití. Je však velmi vzácná, nález této hvězdovky by se měl hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Hvězdovka bradavková

Roste poměrně vzácně v oblastech teplomilné květeny. Je to nejedlá houba, jako ostatně všechny hvězdovky.

Hvězdovka brvitá

Je nejedlá houba z čeledi hvězdovkovitých. Vyskytuje se v teplých stepních oblastech, listnatých i jehličnatých lesech a její plodnice dosahuje zralosti od srpna do listopadu.

Hvězdovka červenavá

Nad zemí se čerstvé hvězdovky objevují v létě a na podzim a díky tuhosti kožovité plodnice vytrvávají na stanovištích téměř rok. V Evropě roste asi 30 druhů, z nichž některé jsou menší než 1cm.

Hvězdovka dlouhokrká

Hvězdovky patří všeobecně mezi pozoruhodné houby a přestože jsou všechny nejedlé, nejednoho houbaře v přírodě zaujmou.

Hvězdovka drsná

Roste vzácně na výslunných skalnatých stepích a trávnicích, na holé zemi i v trávě na rudelizovaných stanovištích …

Hvězdovka klenbová

Velmi vzácně rostoucí houba a to od července až do září, je nejedlá.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy