REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib pružný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zda je to neto hřib jedlý nebo nejedlý žádná literatura neuvádí, což v tomto případě nevadí, protože tato houba je tak vzácná, že by se stejně neměla trhat!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Aureoboletus gentilis syn. A cramesinus

Jedlý/nejedlý ………… Zda je hřib pružný jedlý nebo nejedlý nejsou v literatuře žádné zmínky, je v Červeném seznamu a proto by se měl především chránit.

Doba výskytu: červenec až říjen

Vzácný druh rostoucí v listnatých a smíšených lesích většinou pod duby.

V Červeném seznamu je uveden jako zranitelný druh, jeho nálezy by se měli dokladovat a oznámit mykologickým pracovištím, kintakt najdete na www.myko.cz.

Klobouk až 50 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, nakonec rozložený, světle narůžověle krémový, okrově načervenalý až hnědočervený, za vlhka slizský, po oschnutí lesklý. Rourky až 8 mm dlouhé, zářivě žluté až zlatožluté, póry zbarvené jako rourky po otlačení barvu nemění.

Třeň až 70 mm, válcovitý, na bázi ztenčený, zářivě žlutý nebo zlatožlutý, v dolní polovině občas nahnědlý nebo hnědavě načervenalý, na omak pružný, kluzký.

Dužnina je bílá nebo bělavá, pod pokožkou klobouku hnědorůžová až červená, na řezu neměnná, vůně příjemná, houbová, chuť nakyslá.

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh podle žlutých rourek a pružného třeně.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy