REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib přívěskatý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je Hřib přívěskatý jedlý druh houby, raději ho nesbíráme, je totiž zařazen do Červeného seznamu jako zranitelný druh.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus appendiculatus

Jedlý ………………………. Hřib přívěskatý je jedlý druh, neměl by se však sbírat, je totiž zařazen do Červeného seznamu jako zranitelný druh, jeho nálezy by se měli dokladovat a evidovat u mykologické společnosti. Kontakt najdete na www.myko.cz.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste vzácněji v teplejších oblastech na zásaditých půdách v nížinách, především v listnatých lesích pod duby, buky, habry.

Klobouk až 200 mm, polokulovitý, potom klenutý, v mládí světle hnědý nebo šedohnědý, později sytě hnědý, povrch klobouku se po otlačení zbarvuje do hnědočervena nebo tmavěji dohněda. Rourky jsou dlouhé až 30 mm, světle žluté, později živě žluté, póry jsou stejné jako rourky, po otlačení slabě modrají nebo zelenají. Třeň až 130 mm, v mládí břichatý, později válcovitý, nebo kyjovitý a často s krátkým přívěskem kořenující, zbarvený světle žlutě až živě žlutě, ve spodní části slabě nahnědlý, často skvrnitý. Dužnina je žlutá, někdy bělavá, po rozkrojení pod rourkami modrající, chuť je mírná, příjemná vůně nenápadná slabě houbová.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby hřibovitéPodobný je hřib horský (Boletus subappendiculatus), který roste ve vyšších polohách, tmavší zbarvení klobouku a oxidace dužniny, hřib růžovník (Boletus fuscoroseus), který má narůžovělé až načervenalé tóny na spodní části třeně.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy