Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.
Latinsky: Suillellus mendax
Jedlý ………………… Všestranně využívaný v kuchyni, ale vyžaduje delší tepelnou úpravu jako hřib koloděj, kovář, či druhy z modrající dužninou.
Doba výskytu: červen až září
Klobouk až 150 mm, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, ve stáří rozložený, Pokožka sametová, plstnatá velmi barevně proměnlivá, nejčastěji olivová s cihlovými tóny, vzácněji cihlově rezavý bez olivových tónů, starší plodnice špinavě hnědé. Rourky vysoké až 15 mm, chromově žluté v mládí, později olivové, na řezu tmavě modrají, póry drobné, okrouhlé v mládí olivové, později oranžové až šarlatové po dotyku modrají. Třeň vysoký až 130 mm válcovitý, nebo kyjovitý na bázi zúžený, červenooranžový s výraznou síťkou do horní třetiny na bázi purpurově zrnitý. Dužnina žlutá na řezu intenzivně modrá, vůně nevýrazná, chuť mírná, příjemná.
Roste od června do září v listnatých lesích, doubravy, dubohabřiny, dává přednost vápenitému podloží.
Možná záměna:
Za hřib koloděj, který má mohutnější plodnice, zpravidla i kyjovitý třeň a preferuje lípy. Dále za vzácný hřib Quéletův, ten nemá síťkovaný třeň, ale ve spodní části je vínově červený, červený.