REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib plstnatý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hřib plstnatý je jedlý druh houby, nejlépe se hodí do směsí, ovšem některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomus subtomentosus syn. Boletus subtomentosus

Jedlý ………………… Hřib plstnatý je jedlý druh, nejlépe se hodí do směsí. Některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.

Doba výskytu: červen až říjen

Hojný druh houby rostoucí v listnatých a smíšených lesích pod duby.

Klobouk až 80 mm, zpočátku polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý, světle hnědý, narezavělý hnědý až tmavě hnědý, ale někdy i okrový. Pokožka je suchá matná, nelepkavá, jemně plstnatá, ve stáří často olysalá.

Rourky až 15 mm dlouhé, živě žluté, ve stáří žlutoolivové, póry jsou zbarveny podobně, na otlačených místech modrají nebo zelenají.

Třeň až 90 mm, válcovitý, někdy vřetenovitý, u báze trochu rozšířený, většinou žlutý, měně často bělavý nebo bledě krémový, ve spodní části trochu nahnědlý, na povrchu poprášený žlutým i jemnými zrníčky, bez síťky, někdy v horní polovině s nepříliš vystouplými žebry, báze třeně je pokryta žlutou nebo bělavou plstí.

Atlas hub - Houby hřibovitéDužnina je nažloutlá nebo světle žlutá, ve spodní části třeně nahnědlá, po poranění nebo na řezu slabě modrající, v některých případech neměnná. Chuť je mírná vůně nenápadná ale u některých plodnic připomínající jodoform, zejména v bázi třeně.

Možná záměna:

Za hřib osmahlý (Xerocomus ferrugineus), který má bělavou až světle krémovou dužninu, nahnědlý nebo okrový odstín pórů a roste pod jinými druhy stromů.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy