REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib plavý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně vzácně rostoucí hřib, který smrdí po jodoformu a i když není jedovatý, ke zpracování v kuchyni se nehodí.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus impolitus

Jedlý …………………. I když není hřib plavý jedovatý, kvůli pachu po jodoformu příliš pro využití v kuchyně neláká. Je v Červeném seznamu evidován jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měli hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Doba výskytu: květen až září

Tento vzácný druh houby roste v nížinách a pahorkatinách ve světlých listnatých lesích, zejména v teplejších oblastech, ale i v parcích nebo na hrázích rybníků. Nejčastěji roste pod duby, vzácně pod jinými listnáči.

Klobouk až 150 mm, polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, světle krémový, šedo olivový nebo světle šedý, později někdy s nepatrným nádechem, na povrchu jemně plstnatý, ve stáří často olysalý. Pokožka klobouku je tvořena dvěma vrstvami, proto mají mladé plodnice často ojíněný vzhled, porušená nebo otřená místa se zbarvují do hněda.

Rourky jsou až 25 mm světle žluté, sytě žluté, později žlutoolivové, póry jsou stejně zbarvené jako rourky, na otlačených místech se barva nemění. Třeň až 150 mm, masitý, válcovitý, protáhle kyjovitý, světle žlutý nebo nažloutle bělavý, na povrchu pokrytý žlutými nebo nahnědlými šupinami, na třeni se mohou občas objevit červené nebo nahnědlé skvrny, občas i načervenalý prstencový pásek.

Dužnina je bledě nažloutlá nebo bělavá, na bázi třeně nahnědlá chuť je mírná vůně zejména ve spodní části třeně připomíná jodoform.

Možná záměna:

Velmi podobný je hřib skvrnitý (Boletus depilatus), od něj se liší důlkatým a skvrnitým povrchem klobouku a jinou mikroskopickou stavbou klobouku.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy