REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib peprný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V malém množství je jedlý, ale chuťově nic moc. Raději dejte přednost jiným houbám.


Atlas hubLatinsky: Chalciporus piperatus

Jedlý ………………… V malém množství je jedlý, ale je mnoho lepších druhů hub. Hodí se spíše do směsí.

Doba výskytu: léto až podzim

Jeho název souvisí s jeho palčivostí, stačí kousek ochutnat a vše je jasné. Je široce rozšířený ve všech typech jehličnatých a smíšených lesů. Velice častý je zvláště na podzim. Svým vzezřením může připomínat klouzek, od kterého se odlišuje oranžovo- hnědými póry rourek, klouzky je mají žluté.

Klobouk má v průměru 3-6 cm, zprvu je polokulovitý, záhy plochý. Zbarven je červenohnědě nebo tmavě okrově. Povrch je za vlhka lepkavý, jinak suchý a lesklý.

Rourky jsou červenavě hnědavé. Póry jsou karmínově červené, později červenohnědé, dosti velké a nepravidelně hranaté. Třeň je 2 – 7 cm vysoký, 4 – 12 mm tlustý, válcovitý, často zahnutý a ztenčený. Je plný, křehký, zbarven žlutohnědě. Dužnina je v klobouku měkká, žlutavá, ve třeni zářivě žlutá a vláknitá, na řezu barvu nemění. Její chuť je peprné palčivá, vůně nevýrazná.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy