REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib osmahlý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý druh houby, vhodný především do směsí a polévek.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomus ferrugineus syn. Boletus ferrugineus

Jiný název: Suchohřib osmahlý

Jedlý ………………… Hřib osmahlý je jedlý druh nejlépe do směsí a polévek, plodnice s výrazným jodoformovým zápachem se ke sběru však moc nehodí.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně ve všech typech lesa, v jehličnatých lesích pod smrky, v listnatých pod buky a břízou.

Klobouk až 100 mm, v mládí polokulovitý, potom klenutý, nakonec ploše rozložený nebo poduškovitý, šedoolivový, hnědoolivový, šedohnědý nebo rezavě hnědý. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, od mládí jemně plstnatá, ve stáří někdy olysávající.

Rourky jsou až 15 mm dlouhé, v mládí žluté, s okrovým odstínem, ve stáří žlutookrové nebo okrově olivové, póry jsou v mládí nahnědlé nebo okrové, v dospělosti žluté, často se slabým okrovým nebo nahnědlým nádechem, rourky i póry po poranění slabě modrají nebo zelenají.

Třeň až 140 mm většinou téměř válcovitý, v horní polovině nahnědlý, ve spodní části světlejší, bledě krémový. Povrch třeně je poprášen jemnými nahnědlými zrníčky, báze třeně je pokrytá bělavou nebo nažloutlou plstí.

Dužnina je bělavá až světle krémová, ve spodní části třeně nahnědlá, na řezu barvu většinou nemění jen nad rourkami a ve vrcholu třeně slabě modrá. Chuť mírná, někdy je cítit po jodoformu, zejména ve spodní části třeně.

Atlas hub - Houby hřibovitéČesky též suchohřib osmahlý.

Možná záměna:

Za hřib plstnatý (Xerocomus subtomentosus), který má sytě žlutou dužninu, zbarvením pórů v mládí a především růstem pod duby.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy