REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib nachovýtrusý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento hřib je lepší využívat jen mladý, starší plodnice se hodí jen do směsí.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Porphyrellus porphyrosporus

Jedlý ………… Jedlý duh podřadné kvality, nejlépe se hodí v menším množství do směsí s jinými kvalitnějšími druhy.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste nehojně v pohorských a horských oblastech v jehličnatých a smíšených lesích, nejčastěji pod smrky, borovicemi a buky.

Klobouk až 140 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, ve stáří až poduškovitý, světle šedý, šedohnědý nebo šedočerný, povrch suchý, matný, sametový. Rourky až 14 mm velké, v mládí šedokrémové, stářím tmavnoucí, ve stáří špinavě hnědé. Póry zbarvené jako stěny rourek, o něco tmavší, rourky a póry po otlačení špinavě růžovějí, později zvolna tmavnou do černa.

Třeň až 120 mm, válcovitý nebo podlouhle kyjovitý, podobně zbarvený jako klobouk, na povrchu pokrytý drobnými sametovými zrníčky zbarvenými jako podklad třeně, spodní část třeně bělavá.

Dužnina je v mládí bílá nebo bělavá, ve stáří našedlá, na řezu se zbarvuje špinavě červeně nebo modrozeleně a později tmavne do hněda, místy čern. Chuť nejprve mírná, po chvíli nepříjemná s náznakem palčivosti, vůně nenápadná někdy nakyslá.

Možná záměna:

Nápadný hřib svým zbarvením, kterému se nepodobá žádný jiný hřib, prakticky nezaměnitelný druh.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy