REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib nachový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Za syrova jedovatá houba, stejně jako hřib satan, po převaření se stává pouze houbou nejedlou.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus rhodoxanthus

Jiný název: Hřib purpurový

Nejedlý (jedovatý) …………… Hřib nachový je nejedlý druh houby, za syrova jedovatý jako hřib satan.

Doba výskytu: červenec až září

Roste velmi vzácně v nížinách a pahorkatinách, na zásaditých půdách jednotlivě nebo v malých skupinách, oblastech teplomilné květeny pod duby nebo buky.

Klobouk až 200 mm, polokulovitý, později klenutý až poduškovitý, v mládí bělavý, špinavě bělavý, našedlý, brzy s růžovým nádechem na okraji klobouku. Rourky až 25 mm dlouhé, žluto olivové nebo žluto okrové, na řezu modrající, póry drobné, v mládí žluté, později krvavě červené nebo purpurově červené, na otlačených místech modrají. Třeň až 130 mm, v mládí břichatě vejčitý, později válcovitý až kyjovitý, sytě žlutý, na bázi purpurově karmínový, celý povrch je pokrytý purpurově červenou síťkou. Dužnina je sytě žlutá, v bázi třeně hnědavá nebo načervenalá, na řezu silně modrající. Chuť je mírná, slabě houbová, vůně příjemná ovocná.

Je uváděn i český název hřib purpurový.

V Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, je znám z Českého Krasu, Džbánu, Chuchelského háje, okolí Brna a Pálavy. Nález tohoto vzácného druhu by se měl hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete www.myko.cz.

Možná záměna:

Může být zaměněn se hřibem satanem (Boletus satanas), který je mohutnější a má jinak vybarvený třeň.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy