REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib nachový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Za syrova jedovatá houba, stejně jako hřib satan, po převaření se stává pouze houbou nejedlou.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus rhodoxanthus

Jiný název: Hřib purpurový

Nejedlý (jedovatý) …………… Hřib nachový je nejedlý druh houby, za syrova jedovatý jako hřib satan.

Doba výskytu: červenec až září

Roste velmi vzácně v nížinách a pahorkatinách, na zásaditých půdách jednotlivě nebo v malých skupinách, oblastech teplomilné květeny pod duby nebo buky.

Klobouk až 200 mm, polokulovitý, později klenutý až poduškovitý, v mládí bělavý, špinavě bělavý, našedlý, brzy s růžovým nádechem na okraji klobouku. Rourky až 25 mm dlouhé, žluto olivové nebo žluto okrové, na řezu modrající, póry drobné, v mládí žluté, později krvavě červené nebo purpurově červené, na otlačených místech modrají. Třeň až 130 mm, v mládí břichatě vejčitý, později válcovitý až kyjovitý, sytě žlutý, na bázi purpurově karmínový, celý povrch je pokrytý purpurově červenou síťkou. Dužnina je sytě žlutá, v bázi třeně hnědavá nebo načervenalá, na řezu silně modrající. Chuť je mírná, slabě houbová, vůně příjemná ovocná.

Je uváděn i český název hřib purpurový.

V Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, je znám z Českého Krasu, Džbánu, Chuchelského háje, okolí Brna a Pálavy. Nález tohoto vzácného druhu by se měl hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete www.myko.cz.

Možná záměna:

Může být zaměněn se hřibem satanem (Boletus satanas), který je mohutnější a má jinak vybarvený třeň.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy