REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib moravský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento hřib je zákonem chráněný jako kriticky ohrožený druh!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus moravicus syn. Xerocomus moravicus

Jedlý ………………… Hřib moravský je sice jedlá houba, ale velice vzácná a proto také přísně chráněná podle vyhlášky č.395/92 sb., patří mezi zvláště chráněné druhy!

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste velmi vzácně v listnatých lesích, na hrázích rybníků, většinou pod duby. Hřib moravský je znám jen z velmi malého počtu lokalit z jižní Moravy, Polabí a jižních Čech. V Červeném seznamu je tento hřib uveden jako kriticky ohrožený druh, nálezy by se měli dokladovat, evidovat a hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Klobouk až 90 mm, polokulovitý, někdy s podehnutým okrajem, nakonec rozložený nebo poduškovitý, bledě okrový, oranžově hnědý nebo narezavěle hnědý, jemně plstnatý, ve stáří olysalý, za suchého počasí na temeni dolíčkovitě rozpraskaný, za vlhka nepatrně slizský.

Rourky až 10 mm dlouhé, okrově nažloutlé nebo žluté, později olivově okrové až hnědookrové. Póry jsou zbarvené podobně jako rourky, na otlačených a poraněných místech se barva nemění. Třeň až 70 mm, téměř válcovitý, nebo vřetenovitý, často více nebo méně rozšířený, ve střední a spodní části bledě okrový až bledě nahnědlý, na horní části třeně je nepříliš výrazná síťka, která často přechází dolů v podélně uspořádané nahnědlé žilky, povrch třeně je v horní polovině pokrytý drobnými nahnědlými plstnatými zrníčky. Plst na bázi třeně je bělavá.

Dužnina je bělavá, bledě krémová nebo místy naokrovělá, na řezu se zbarvení nemění, chuť je mírná, vůně příjemná a velmi charakteristická, tvořená směsicí několika vůní připomínající kopr, skořici, vanilku – tuto vůni si zachovávají plodnice i po usušení.

Možná záměna:

Vzdáleně připomíná hřib plstnatý, dobře poznatelný druh, podle charakteristické vůně.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy