REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib uťatovýtrusý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojně rostoucí houba, která se snadno splete s hřibem žlutomasým (babkou), naštěstí je také jedlá a podobné kvality.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Xerocomellus porosporus

Jedlý ………………… Hřib uťatovýtrusý je jedlý druh houby střední kvality. Je využitelný do směsí, míchanic, polévek, jde i sušit. Nehodí se ke smažení v trojobalu a k nakládání do octa.

Doba výskytu: červen až září

Roste hojně v listnatých, ale i smíšených lesích na nevápenitých půdách, většinou pod duby.

Klobuk až 90 mm, zprvu polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý nebo ploše rozložený, šedookrový, šedohnědý, světle hnědý až tmavohnědý, někdy s olivovým nádechem. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, v mládí lysá nebo sametová, později jemně plstnatá, obvykle rozpraskávající na jemná políčka, pod vrchní nahnědlou vrstvou, není přítomná červeně zbarvená podpokožková vrstva.

Rourky jsou až 13 mm dlouhé, v mládí světle až živě žluté, později žlutoolivové až olivově nazelenalé. Póry jsou podobně zbarvené jako rourky, rourky i póry po poranění modrají nebo zelenají. Třeň až 95 mm, téměř válcovitý, dole mírně rozšířený, bez síťky, ale často podélně žíhaný, v horní části žlutý, v mládí ve střední nebo spodní části načervenalý, ve stáří přechází do šedých, hnědošedých nebo šedočerných tónů.

Plst na bázi třeně je bělavá, místy až šedě nažloutlá. Dužnina je v klobouku a v horní části třeně žlutá nebo nažloutlá, ve spodní části třeně načervenalá, na bázi nahnědlá, po poranění modrající. Chuť je mírná, někdy nakyslá, vůně nenápadná.

Možná záměna:

Velmi se podobá hřibu žlutomasému (babce) – Xerocomellus chrysenteron, která se liší přítomností načervenalé vrstvy pod pokožkou klobouku a třeň nikdy nešedne, nehnědne a jinými jemně podélně žíhanými výtrusy.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy