REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib smrkový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… patří mezi nejkvalitnější a nejvíce vyhledávané druhy hub …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky:

Boletus edulis

Jedlý ……. Mezi praktickými houbaři je považován za jeden z nejchutnějších druhů, za příznivých podmínek roste masově.

Doba výskytu: červenec až začátek prosince

Roste hojně v kyselých jehličnatých lesích, nejčastěji pod smrky, méně často pod borovicemi, ale vyskytuje se i v listnatých lesích, kde roste nejvíce pod buky, habry, duby a břízou.

Klobouk až 250 mm, masitý, v mládí polokulovitý, později sklenutý až poduškovitý, pokud je v mládí ukrytý pod jehličím, mechem nebo listím, bílý nebo bělavý, po vynoření na světlo světle hnědý, hnědookrový, šedohnědý nebo sytě hnědý. Pokožka klobouku v mládí jemně plstnatá, často lesklá, za vlhka slabě lepkavá, někdy je povrch klobouku vrásčitě hrbolkatý.

 

Atlas hub - Houby hřibovité

 

Rourky až 30 mm, v mládí bílé, později žluté až žlutoolivové, nakonec zelenoolivové. Póry zbarvené jako stěny rourek, po otlačení barvu nemění. Třeň masitý, v mládí soudkovitý, bílý nebo bělavý, později kyjovitý, v horní části s nahnědlým odstínem, povrch třeně je pokrytýsíťkou, která je v mládí čistě bílá, později tmavne.

Dužnina je bílá, na řezu barvu nemění, chuť je příjemná, nasládlá, hřibovitá, vůně příjemná houbová.

 

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby nelupenatéMožná záměna:

Nezkušení houbaři si jej občas spletou s hřibem žlučníkem –Tylopilus felleus, který má třeň světle hnědou s výraznou síťkou, póry a rourky jsou narůžovělé, chuť je hořká.

Záměna je možná i za jedlé hřiby, jako hřib borový, dubový a bronzový, všechny tyto druhy jsou rovněž jedlé a velmi chutné.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Kuchyňské využití:

V kuchyni všestranně použitelný. Při sušením vyniká jeho houbové aroma. Výborný do omáček, polévek i směsí. Mladé plodnice jsou vynikající v octovém nálevu. Klobouky větších plodnic nakrájené na plátky a obalené v trojobalu, pak opečené jsou výborné jako řízky.

Autor článu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy