REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib smrkový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… patří mezi nejkvalitnější a nejvíce vyhledávané druhy hub …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky:

Boletus edulis

Jedlý ……. Mezi praktickými houbaři je považován za jeden z nejchutnějších druhů, za příznivých podmínek roste masově.

Doba výskytu: červenec až začátek prosince

Roste hojně v kyselých jehličnatých lesích, nejčastěji pod smrky, méně často pod borovicemi, ale vyskytuje se i v listnatých lesích, kde roste nejvíce pod buky, habry, duby a břízou.

Klobouk až 250 mm, masitý, v mládí polokulovitý, později sklenutý až poduškovitý, pokud je v mládí ukrytý pod jehličím, mechem nebo listím, bílý nebo bělavý, po vynoření na světlo světle hnědý, hnědookrový, šedohnědý nebo sytě hnědý. Pokožka klobouku v mládí jemně plstnatá, často lesklá, za vlhka slabě lepkavá, někdy je povrch klobouku vrásčitě hrbolkatý.

 

Atlas hub - Houby hřibovité

 

Rourky až 30 mm, v mládí bílé, později žluté až žlutoolivové, nakonec zelenoolivové. Póry zbarvené jako stěny rourek, po otlačení barvu nemění. Třeň masitý, v mládí soudkovitý, bílý nebo bělavý, později kyjovitý, v horní části s nahnědlým odstínem, povrch třeně je pokrytýsíťkou, která je v mládí čistě bílá, později tmavne.

Dužnina je bílá, na řezu barvu nemění, chuť je příjemná, nasládlá, hřibovitá, vůně příjemná houbová.

 

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby nelupenatéMožná záměna:

Nezkušení houbaři si jej občas spletou s hřibem žlučníkem –Tylopilus felleus, který má třeň světle hnědou s výraznou síťkou, póry a rourky jsou narůžovělé, chuť je hořká.

Záměna je možná i za jedlé hřiby, jako hřib borový, dubový a bronzový, všechny tyto druhy jsou rovněž jedlé a velmi chutné.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Kuchyňské využití:

V kuchyni všestranně použitelný. Při sušením vyniká jeho houbové aroma. Výborný do omáček, polévek i směsí. Mladé plodnice jsou vynikající v octovém nálevu. Klobouky větších plodnic nakrájené na plátky a obalené v trojobalu, pak opečené jsou výborné jako řízky.

Autor článu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy