REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib smrkový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… patří mezi nejkvalitnější a nejvíce vyhledávané druhy hub …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky:

Boletus edulis

Jedlý ……. Mezi praktickými houbaři je považován za jeden z nejchutnějších druhů, za příznivých podmínek roste masově.

Doba výskytu: červenec až začátek prosince

Roste hojně v kyselých jehličnatých lesích, nejčastěji pod smrky, méně často pod borovicemi, ale vyskytuje se i v listnatých lesích, kde roste nejvíce pod buky, habry, duby a břízou.

Klobouk až 250 mm, masitý, v mládí polokulovitý, později sklenutý až poduškovitý, pokud je v mládí ukrytý pod jehličím, mechem nebo listím, bílý nebo bělavý, po vynoření na světlo světle hnědý, hnědookrový, šedohnědý nebo sytě hnědý. Pokožka klobouku v mládí jemně plstnatá, často lesklá, za vlhka slabě lepkavá, někdy je povrch klobouku vrásčitě hrbolkatý.

 

Atlas hub - Houby hřibovité

 

Rourky až 30 mm, v mládí bílé, později žluté až žlutoolivové, nakonec zelenoolivové. Póry zbarvené jako stěny rourek, po otlačení barvu nemění. Třeň masitý, v mládí soudkovitý, bílý nebo bělavý, později kyjovitý, v horní části s nahnědlým odstínem, povrch třeně je pokrytýsíťkou, která je v mládí čistě bílá, později tmavne.

Dužnina je bílá, na řezu barvu nemění, chuť je příjemná, nasládlá, hřibovitá, vůně příjemná houbová.

 

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby nelupenatéMožná záměna:

Nezkušení houbaři si jej občas spletou s hřibem žlučníkem –Tylopilus felleus, který má třeň světle hnědou s výraznou síťkou, póry a rourky jsou narůžovělé, chuť je hořká.

Záměna je možná i za jedlé hřiby, jako hřib borový, dubový a bronzový, všechny tyto druhy jsou rovněž jedlé a velmi chutné.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Kuchyňské využití:

V kuchyni všestranně použitelný. Při sušením vyniká jeho houbové aroma. Výborný do omáček, polévek i směsí. Mladé plodnice jsou vynikající v octovém nálevu. Klobouky větších plodnic nakrájené na plátky a obalené v trojobalu, pak opečené jsou výborné jako řízky.

Autor článu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy