REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib satan

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto je jedna z nejznámějších hub. Přesto, že bývá uváděn v mnoha atlasech, nejde o běžnou houbu. Najdeme ho v teplých oblastech na zásaditém podloží. Jde o jeden z nejkrásnějších hřibů, nejen zbarvením, ale často tvoří i překrásné mnohočetné srostlice.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus satanas

Jedovatý ………………….. Za syrova prudce jedovatý, způsobuje úporné žaludeční a střevní potíže, spojené s dehydratací a vyčerpáním organismu.

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh rostoucí v nížinách a pahorkatinách, roste ve skupinách nebo trsech v listnatých lesích na vápencových a jiných bazických podkladech v oblasti teplomilné květeny, většinou pod duby, méně často pod buky nebo jinými listnáči, například lípami.

Atlas hub - Houby hřibovitéKlobouk až 250 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý, poduškovitý, v mládí někdy hrbolatý, bělavý, našedlý, později šedý až šedolivový, na otlačených místech tmavnoucí. Rourky jsou až 25 mm dlouhé, světle žluté, brzy živě citronově, póry jsou drobné, zpočátku stejné barvy jako rourky, ale záhy se mění na červené až vínově červené, později oranžově červené, otlačená místa na pórech modrají. Třeň až 150 mm, masitý, v mládí vejčitě břichatý, potom kyjovitý, v dolní polovině až typicky řepovitě rozšířený, povrch třeně je v mládí sytě červený, později v horní části žlutý až oranžově žlutý a dole karmínově červený. Povrch třeně po otlaku na povrchu modrá, po delší době hnědne. Dužnina je bledá, bělavá, v bázi třeně slabě hnědavá. Chuť je nasládlá příjemná, vůně slabě houbová, později nepříjemná, zejména u starších plodnic.

Hřib satan je v Červeném seznamu uveden jako zranitelný druh, jeho nálezy by se měli hlásit mykologickým stanovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib satan je dobře poznatelný druh,vytváří však některé formy ,které se někde neoprávněně považují za samostatný druh, což je třeba hřib hlohový (Boletus crataegi), forma se žlutým třeněm a žlutými póry rourek rostoucí pod hlohy a hřib stanovitý (Boletus satanoides), forma s červeným, víceméně kyjovitým až válcovitým třeněm a nažloutlou dužninou.

Zajímavost:

U Loun je obec Vršovice a vedle obce kopec Velký vrch s nadmořskou výškou 309 m. V roce 1989 byl Velký vrch vyhlášen národní přírodní památkou, důvodem ochrany je výskyt teplomilné flóry a vynikající mykoflóry 66 druhů, zde se hřib satan také vyskytuje. Obec má hřib satan ve svém znaku.

Autor textu i fotografií: Dalibor marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy