REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib satan

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto je jedna z nejznámějších hub. Přesto, že bývá uváděn v mnoha atlasech, nejde o běžnou houbu. Najdeme ho v teplých oblastech na zásaditém podloží. Jde o jeden z nejkrásnějších hřibů, nejen zbarvením, ale často tvoří i překrásné mnohočetné srostlice.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus satanas

Jedovatý ………………….. Za syrova prudce jedovatý, způsobuje úporné žaludeční a střevní potíže, spojené s dehydratací a vyčerpáním organismu.

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh rostoucí v nížinách a pahorkatinách, roste ve skupinách nebo trsech v listnatých lesích na vápencových a jiných bazických podkladech v oblasti teplomilné květeny, většinou pod duby, méně často pod buky nebo jinými listnáči, například lípami.

Atlas hub - Houby hřibovitéKlobouk až 250 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý, poduškovitý, v mládí někdy hrbolatý, bělavý, našedlý, později šedý až šedolivový, na otlačených místech tmavnoucí. Rourky jsou až 25 mm dlouhé, světle žluté, brzy živě citronově, póry jsou drobné, zpočátku stejné barvy jako rourky, ale záhy se mění na červené až vínově červené, později oranžově červené, otlačená místa na pórech modrají. Třeň až 150 mm, masitý, v mládí vejčitě břichatý, potom kyjovitý, v dolní polovině až typicky řepovitě rozšířený, povrch třeně je v mládí sytě červený, později v horní části žlutý až oranžově žlutý a dole karmínově červený. Povrch třeně po otlaku na povrchu modrá, po delší době hnědne. Dužnina je bledá, bělavá, v bázi třeně slabě hnědavá. Chuť je nasládlá příjemná, vůně slabě houbová, později nepříjemná, zejména u starších plodnic.

Hřib satan je v Červeném seznamu uveden jako zranitelný druh, jeho nálezy by se měli hlásit mykologickým stanovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib satan je dobře poznatelný druh,vytváří však některé formy ,které se někde neoprávněně považují za samostatný druh, což je třeba hřib hlohový (Boletus crataegi), forma se žlutým třeněm a žlutými póry rourek rostoucí pod hlohy a hřib stanovitý (Boletus satanoides), forma s červeným, víceméně kyjovitým až válcovitým třeněm a nažloutlou dužninou.

Zajímavost:

U Loun je obec Vršovice a vedle obce kopec Velký vrch s nadmořskou výškou 309 m. V roce 1989 byl Velký vrch vyhlášen národní přírodní památkou, důvodem ochrany je výskyt teplomilné flóry a vynikající mykoflóry 66 druhů, zde se hřib satan také vyskytuje. Obec má hřib satan ve svém znaku.

Autor textu i fotografií: Dalibor marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy