REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Quéletův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přesto, že je tento hřib po dokonalé tepelné úpravě jedlý, je nutné ho chránit, proto ho nesbíráme!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus queletii

Jedlý ………………… Po dokonalé tepelné úpravě je hřib Quéletův jedlý. Nedostatečně uvařené plodnice mohou vyvolat zažívací potíže. Je uveden v Červené seznamu proto ho nesbíráme, ale chráníme!

Doba výskytu: květen až říjen

Vzácný druh vyskytující se pouze v tepejších oblastech, rostoucí v teplých listnatých, zejména dubohabrových lesích, někdy i mimo les, například na hrázích rybníků. Nejčastěji roste pod duby.

Klobouk až 120 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, nejčastěji zbarvený v naoranžovělých až načervenalých odstínech, ale také světle okrový, rezavý nebo nahnědlý, povrch klobouku je v mládí sametový nebo jemně plstnatý, později olysalý po otlačení tmavnoucí, za vlhka nepatrně lepkavý.

Rourky se na řezu zbarvují do modra nebo modro zelena, póry jsou drobné a okrouhlé, pod uzavřeným kloboukem žluté nebo žlutooranžové, brzy po otevření klobouku se zbarvují do oranžova, červeno oranžova, jen v úzké zóně okolo okraje klobouku zůstávají žluté. Na otlačených místech se póry zbarvují do modra nebo až téměř do černa.

Třeň až 150 mm v mládí soudkovitý, potom protáhle kyjovitý nebo válcovitý, nahoře žlutý až zlatožlutý, uprostřed bledavě žlutavý a ve spodní části špinavě červený až karmínově červený. Povrch třeně je bez síťky, pokrytý jemnými plstnatými šupinkami, které jsou nenápadné, protože jsou bledé a podobně zbarvené jako povrch třeně. Na otlačených místech povrch třeně modrá až silně tmavne.

Dužnina je světle žlutá, pod rourkami a v horní části třeně až živě žlutá, ale ve spodní části třeně červenovínová, na řezu intenzivně modrající, místy až černající. Chuť je mírná vůně nenápadná.

V Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh, měl by se chránit a jeho nálezy evidovat a dokladovat na www.myko.cz

Možná záměna:

Nejvíce podobný je hřib koloděj (Boletus luridus), který má ovšem na třeni síťku, dále jsou podobné některé formy hřibu kováře, od něhož se liší světlejším třeněm v horní části a červenáním dužniny ve spodní části třeně.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy