REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Quéletův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přesto, že je tento hřib po dokonalé tepelné úpravě jedlý, je nutné ho chránit, proto ho nesbíráme!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus queletii

Jedlý ………………… Po dokonalé tepelné úpravě je hřib Quéletův jedlý. Nedostatečně uvařené plodnice mohou vyvolat zažívací potíže. Je uveden v Červené seznamu proto ho nesbíráme, ale chráníme!

Doba výskytu: květen až říjen

Vzácný druh vyskytující se pouze v tepejších oblastech, rostoucí v teplých listnatých, zejména dubohabrových lesích, někdy i mimo les, například na hrázích rybníků. Nejčastěji roste pod duby.

Klobouk až 120 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, nejčastěji zbarvený v naoranžovělých až načervenalých odstínech, ale také světle okrový, rezavý nebo nahnědlý, povrch klobouku je v mládí sametový nebo jemně plstnatý, později olysalý po otlačení tmavnoucí, za vlhka nepatrně lepkavý.

Rourky se na řezu zbarvují do modra nebo modro zelena, póry jsou drobné a okrouhlé, pod uzavřeným kloboukem žluté nebo žlutooranžové, brzy po otevření klobouku se zbarvují do oranžova, červeno oranžova, jen v úzké zóně okolo okraje klobouku zůstávají žluté. Na otlačených místech se póry zbarvují do modra nebo až téměř do černa.

Třeň až 150 mm v mládí soudkovitý, potom protáhle kyjovitý nebo válcovitý, nahoře žlutý až zlatožlutý, uprostřed bledavě žlutavý a ve spodní části špinavě červený až karmínově červený. Povrch třeně je bez síťky, pokrytý jemnými plstnatými šupinkami, které jsou nenápadné, protože jsou bledé a podobně zbarvené jako povrch třeně. Na otlačených místech povrch třeně modrá až silně tmavne.

Dužnina je světle žlutá, pod rourkami a v horní části třeně až živě žlutá, ale ve spodní části třeně červenovínová, na řezu intenzivně modrající, místy až černající. Chuť je mírná vůně nenápadná.

V Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh, měl by se chránit a jeho nálezy evidovat a dokladovat na www.myko.cz

Možná záměna:

Nejvíce podobný je hřib koloděj (Boletus luridus), který má ovšem na třeni síťku, dále jsou podobné některé formy hřibu kováře, od něhož se liší světlejším třeněm v horní části a červenáním dužniny ve spodní části třeně.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy