REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib rudonachový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus rhodopurpureus

Nejedlý ………… Hřib rudonachový není jedlý, vyvolává silné žaludeční potíže!

Doba výskytu: červen až září

Velmi vzácný druh, který se vyskytuje jen v nížinách a pahorkatinách, roste ve skupinách nebo trsech v dubových a dubohabrových lesích, často na zalesněných hrázích rybníků, většinou pod duby.

Hřib rudonachový dává přednost především jílovitěvápnitým půdám.

Klobouk až 200 mm, polokulovitý později až do pozdního stáří klenutý, u mladých a dospívajících plodnic hrbolkatý, ve stáří hladký, v mládí žlutý, potom s různě sytými růžovými tóny, které jsou na mnoha místech promíchaná se žlutým až žlutooranžovým zbarvením. Pokožka klobouku je v mládí matná, jemně plstnatá, stárnutím a zasycháním olysávající,z a vlhka mírně slizská, při sebemenším doteku ihned modrá, otlačená místa se po delší době odbarvují do purpurově hnědé.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Rourky až 15 mm, sytě žluté, na řezu modrající, póry rourek jsou drobné zpočátku žluté, pak oranžově červené až krvavě červené, při doteku se intenzivně zbarvují do modra. Třeň až 140 mm, robustní pevný, v mládí vejčitě břichatý, pak kyjovitý až válcovitý, u mladých plodnic žlutý, později žlutooranžový až oranžový, na bázi s vínově červenými skvrnami, pokrytý výraznou síťkou, která je v raném stadiu zbarvená jako podklad dřeně, ale po otevření klobouku se začíná vybarvovat oranžově červeně, purpurově červeně, krvavě červeně.

Atlas hub - Houby hřibovitéDužnina je tuhá, živě žlutá, zlatožlutá, stárnutím až purpurově červená, na řezu se okamžitě zbarvuje modře. Vůně je jemně houbová, chuť příjemná nasládlá.

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech. Je ohrožen necitlivými lesnickými zásahy a sběrem plodnic praktickými houbaři. Nálezy tohoto vzácného hřibu by se měli oznámit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Může být zaměněn za hřib le Galové (Boletus legalit), který má šedý klobouk a červený třeň, za hřib zavalitý (Boletus torosus) s nahnědlým až šedoolivovým kloboukem a žlutými až žlutooranžovými póry rourek.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy