REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib rudonachový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus rhodopurpureus

Nejedlý ………… Hřib rudonachový není jedlý, vyvolává silné žaludeční potíže!

Doba výskytu: červen až září

Velmi vzácný druh, který se vyskytuje jen v nížinách a pahorkatinách, roste ve skupinách nebo trsech v dubových a dubohabrových lesích, často na zalesněných hrázích rybníků, většinou pod duby.

Hřib rudonachový dává přednost především jílovitěvápnitým půdám.

Klobouk až 200 mm, polokulovitý později až do pozdního stáří klenutý, u mladých a dospívajících plodnic hrbolkatý, ve stáří hladký, v mládí žlutý, potom s různě sytými růžovými tóny, které jsou na mnoha místech promíchaná se žlutým až žlutooranžovým zbarvením. Pokožka klobouku je v mládí matná, jemně plstnatá, stárnutím a zasycháním olysávající,z a vlhka mírně slizská, při sebemenším doteku ihned modrá, otlačená místa se po delší době odbarvují do purpurově hnědé.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Rourky až 15 mm, sytě žluté, na řezu modrající, póry rourek jsou drobné zpočátku žluté, pak oranžově červené až krvavě červené, při doteku se intenzivně zbarvují do modra. Třeň až 140 mm, robustní pevný, v mládí vejčitě břichatý, pak kyjovitý až válcovitý, u mladých plodnic žlutý, později žlutooranžový až oranžový, na bázi s vínově červenými skvrnami, pokrytý výraznou síťkou, která je v raném stadiu zbarvená jako podklad dřeně, ale po otevření klobouku se začíná vybarvovat oranžově červeně, purpurově červeně, krvavě červeně.

Atlas hub - Houby hřibovitéDužnina je tuhá, živě žlutá, zlatožlutá, stárnutím až purpurově červená, na řezu se okamžitě zbarvuje modře. Vůně je jemně houbová, chuť příjemná nasládlá.

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech. Je ohrožen necitlivými lesnickými zásahy a sběrem plodnic praktickými houbaři. Nálezy tohoto vzácného hřibu by se měli oznámit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Může být zaměněn za hřib le Galové (Boletus legalit), který má šedý klobouk a červený třeň, za hřib zavalitý (Boletus torosus) s nahnědlým až šedoolivovým kloboukem a žlutými až žlutooranžovými póry rourek.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy