REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib rudonachový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus rhodopurpureus

Nejedlý ………… Hřib rudonachový není jedlý, vyvolává silné žaludeční potíže!

Doba výskytu: červen až září

Velmi vzácný druh, který se vyskytuje jen v nížinách a pahorkatinách, roste ve skupinách nebo trsech v dubových a dubohabrových lesích, často na zalesněných hrázích rybníků, většinou pod duby.

Hřib rudonachový dává přednost především jílovitěvápnitým půdám.

Klobouk až 200 mm, polokulovitý později až do pozdního stáří klenutý, u mladých a dospívajících plodnic hrbolkatý, ve stáří hladký, v mládí žlutý, potom s různě sytými růžovými tóny, které jsou na mnoha místech promíchaná se žlutým až žlutooranžovým zbarvením. Pokožka klobouku je v mládí matná, jemně plstnatá, stárnutím a zasycháním olysávající,z a vlhka mírně slizská, při sebemenším doteku ihned modrá, otlačená místa se po delší době odbarvují do purpurově hnědé.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Rourky až 15 mm, sytě žluté, na řezu modrající, póry rourek jsou drobné zpočátku žluté, pak oranžově červené až krvavě červené, při doteku se intenzivně zbarvují do modra. Třeň až 140 mm, robustní pevný, v mládí vejčitě břichatý, pak kyjovitý až válcovitý, u mladých plodnic žlutý, později žlutooranžový až oranžový, na bázi s vínově červenými skvrnami, pokrytý výraznou síťkou, která je v raném stadiu zbarvená jako podklad dřeně, ale po otevření klobouku se začíná vybarvovat oranžově červeně, purpurově červeně, krvavě červeně.

Atlas hub - Houby hřibovitéDužnina je tuhá, živě žlutá, zlatožlutá, stárnutím až purpurově červená, na řezu se okamžitě zbarvuje modře. Vůně je jemně houbová, chuť příjemná nasládlá.

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech. Je ohrožen necitlivými lesnickými zásahy a sběrem plodnic praktickými houbaři. Nálezy tohoto vzácného hřibu by se měli oznámit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Může být zaměněn za hřib le Galové (Boletus legalit), který má šedý klobouk a červený třeň, za hřib zavalitý (Boletus torosus) s nahnědlým až šedoolivovým kloboukem a žlutými až žlutooranžovými póry rourek.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy