REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub

Rozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. V našem atlasu najdete abecedně seřazené názvy hub se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni. Rovněž vypsané možné druhy, za které lze houby zaměnit. Také uvedeno, zda jsou houby jedlé, či nejedlé, případně pak, jestli nejsou chránené.


Korunokyjka svícnovitá

Roste roztroušeně, místy vzácně ve skupinách nebo hustých shlucích na trouchnivějících kmenech listnatých stromů, hlavně osik, vrb nebo topolů …

Kořenitka nadmutá

I když je to jedlá houba, v kuchyni je bez uplatnění, je příliš křehká.

Kořenovec načervenalý

Poměrně hojně rostoucí houba ve větších skupinách. Používá se v malém množství jako koření.

Kořenovec žlutavý

Roste v červnu až říjnu, často po silných deštích. Používá se v malém množství jako koření.

Kořenovník vrstevnatý

Všechny kořenovníky způsobují velké hospodářské škody v našich lesích, zejména smrčinách, napadené stromy mají vyhnilý vnitřek báze kmene.

Kosmatka jelení

Nejedlá houba rostoucí od července do listopadu.

Kosmatka štítovitá

Nejedlá houba rostoucí hojně od května do října na holé zemi nebo tlejícím dřevě listnáčů i jehličnanů.

Kotrč kadeřavý

Chutná skvěle. Je vázán na borovice, a proto ho lze nalézt pouze v některých oblastech …

Kotrč Němcův

Velice se podobá kotrči kadeřavému, ale větvičky jsou klínovité, tlusté na vrcholu zvlněné, nejsou kadeřavé.

Kozák bílý

Jedlá houba, je ale zařazena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, neměla by se proto sbírat a její nálezy dokladovat a evidovat!

Kozák březový

Nejběžněji rostoucí kozák v ČR.

Kozák březový černohnědý

Roste od května do října jak ve smíšených lesích, tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Jeho starší český název byl kozák kapucínek.

Kozák dubový

Jedlá houba, která by se však, pro svoji vzácnost, měla chránit.

Kozák habrový

Roste hojně v listnatých nebo smíšených lesích pod habry nebo lískami. Dobrý, jedlý druh houby vhodný k všestrannému využití v kuchyni. Sbíráme však jen mladé plodnice, u starších plodnic bývají třeně tvrdé a klobouk nasáklý po dešti vodou.

Kozák šedohnědý

Roste především na podzim. Je lepší sbírat mladší plodnice.

Kozák šedohnědý var. nazelenalý

Jedlá houba se všestraným upotřebením v kuchyni, sbíráme jen mladé plodnice!

Kozák šedozelený

Tento krásný kozák roste v listanatých lesích pod břízami.

Kozák topolový

Jedlý, ale chráněný druh houby! Roste roztroušeně až vzácně pod topolem bílým (Populus alba ) nebo osikou (Populus tremula), s kterými tvoří mykorhizu.

Krásnopórka kozí noha

I když je krásnopórka kozí noha jedlá houba, pro její vzácnost ji raději nesbíráme, ale chráníme!

Krásnopórka mlynářka

Mladé plodnice jsou dobré nakládané v octě, nebo je použijem do směsí. Starší plodnice jsou příliš tuhé a nedají se konzumovat.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy