REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib siný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý druh houby rostoucí od července do října roztroušeně nejčastěji v písčitých borech.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Gyrophorus cyanescens

Jedlý ………………….. Hřib siný je jedlý druh houby, v posledních letech ovšem jeho výskyt ubývá, hojnější je jen v Polabí. Zasluhoval by ochranu. V kuchyni je všestraně použitelná stejně jako ostatní hřibovité druhy.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste roztroušeně nejčastěji v písčitých borech, ale objevuje se i v kyselých listnatých a smíšených lesích, kde roste nejčastěji pod buky a lípami.

Klobouk až 120 mm, široký, zprvu polokulovitý, později klenutý, poduškovitý, v mládí bělavý, našedlý, světle krémový, později často bledě okrový, na povrchu hrubě plstnatý, na otlačených místech tmavnoucí. Rourky až 10 mm, dlouhé, v mládí bílé nebo bělavé, později světle krémové až nažloutlé, na řezu modrající, póry jsou zbarvené jako stěny rourek, po otlačení modrají.

Třeň až 110 mm, protáhle kyjovitý, vřetenovitý nebo téměř válcovitý, zbarvený podobně jako klobouk, na povrchu plstnatý, třeň je zpočátku plný, později se uvnitř vytvářejí dutiny oddělené vatovitými přihrádkami.

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby hřibovitéDužnina je bílá, bělavá, na řezu intenzivně modrající, chuť je mírná vůně nevýrazná. Tendence modrat se projevuje nejen na řezu ale i na celém povrchu plodnic.

Možná záměna:

Dobře poznatelný druh podle barvy modrání a přihrádkovitě rozděleného třeně.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy