REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka vrhavka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tak tuto houby rozhodně nejezte! Již podle názvu je jasné, jak můžete dopadnout.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula emetica

Nejedlá ………….. Holubinka vrhavka je nejedlý druh holubinky, jedna z nejpalčivějších holubinek vůbec. Požití této houby může vyvolat zvracení, odtud její název, i když pochybuji, že by někdo pozřel celou plodnici právě pro její silnou palčivost.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste na stinných a vlhčích stanovištích v jehličnatých i listnatých lesích, nejčastěji v trávě v podmáčených smrčinách, ale také v rašeliništích.

Klobouk až 100 mm, v mládí masitý, polokulovitý, později křehčí a vyklenutý, nakonec ploše rozložený a mírně vmáčklý, na okraji tupý a dlouho hladký, v dospělosti krátce rýhovaný, živě a sytě krvavě třešňově, nebo růžově červený. Pokožka klobouku hladká a lysá, za vlhka matně lesklá, slabě lepkavá, tenká, slupitelná do ½ klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, v mládí husté, později prořídlé, tenké, křehké, ke třeni zaobleně připojené až skoro volné, dlouho bílé, později světle smetanové.

Třeň až 80 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, pevný a plný, později změklý a křehký, podélně jemně vrásčitý lesklý, bílý, na bázi slabě žloutnoucí. Dužnina v mládí pevná, masitá, brzy houbovitě změklá, křehká, bílá,,pod pokožkou klobouku narůžovělá až načervenalá, ve stáří částečně žloutnoucí se slabě ovocným pachem a velmi palčivou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná je holubinka nádherná (R. nobilis) rostoucí v bučinách s tvrdou dužninou, holubinka sličná (R. lepida) s mentolovou chutí dužniny a za sucha dolíčkovitě rozpukanou pokožkou klobouku, holubinka březová (R. betularum) s kloboukem zbarveným jako květy šípkové růže, holubinka lesní (R. silvestris), ta roste na sušších stanovištích pod duby a borovicemi a má rýhovaný klobouk. Všechny tyto druhy jsou také nejedlé!

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy