REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka zápašná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí poměrně hojně od července do září.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula subfoetens

Nejedlá ………….. Holubinka zápašná je nejedlý druh houby, v kuchyni nemá žádné využití.

Doba výskytu: červenec až září

Roste hojně převážně v listnatých lesích na humózních a suchých půdách.

Klobouk až 100 mm, v mládí kulovitý až polokulovitý, později plochý, mělce prohloubený, masitý, ne příliš tvrdý, na okraji podehnutý, tenký, daleko uzlinatě rýhovaný, zlatavě okrový, uprostřed rezavě okrový nebo zbarvený jako upečený chléb. Pokožka tenká, při okraji lepkavá, brzy suchá, jemně radiálně žíhaná, slupitelná do 1/3 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, v mládí husté, ve stáří až prořídlé, tenké, úzce připojené ke třeni, v mládí bělavé, později smetanové až máslové, ve stáří hnědorezavě skvrnité. Třeň až 90 mm, válcovitý, tlustý, hladký, bílý, později špinavě nahnědlý, na bázi žloutnoucí, v mládí plný, později pod tlustší korovou vrstvou komůrkatý, dutý. Dužnina masitá, bělavá, později žloutnoucí s ovocným až olejovitým zápachem, středně palčivá.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za nejedlou holubinku smrdutou (Russula foetens), která intenzivně páchne po žluklém oleji, pokožka klobouku je za vlhka slizská až mazlavá a roste v jehličnatých a smíšených lesích. Možná je i nejedlá holubinka hořkomandlová (Russula laurocerasi), intenzivně voní po hořkých mandlích.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy