REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Engelův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste od července do září poměrně nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji ho najdeme pod duby.


 

Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus engelii syn. Boletus engelii, Bol. Declivitatum, Xrerocomus communis

Jedlý ………………… Hřib Engelův je jedlý druh houby, podobné kvality jako ostatní druhy z okruhu hřibu žlutomasého (lidově babky), má v kuchyni všestranné upotřebení.

Doba výskytu: červen až září

Vyskytuje se nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji roste pod duby. Česky též suchohřib Engelův.

Klobouk až 70 mm, polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý nebo ploše rozložený, okrově až tmavě hnědý, často také hnědooranžový nebo načervenalý, někdy se vyskytují i oranžové nebo červenorůžové formy. Zbarvení klobouku bývá jen málokdy jednobarevné, většinou je pestré smíchané ze dvou nebo i více barevných odstínů, povrch klobouku je suchý, matný, nelepkavý, v mládí lysý nebo sametový později místy až jemně plstnatý.

Rourky jsou až 12 mm dlouhé, v mládí světle až živě žluté, později žlutoolivové, póry jsou zbarvené jako rourky po poranění modrají nebo zelenají.

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby hřibovitéTřeň až 80 mm, v mládí téměř válcovitý, později často zahnutý, v mládí je celý žlutý bez síťky, později zůstává žlutý jen v horní části, ve spodní části je zbarvený do žlotookrového nebo načervenalého odstínu. Dužnina je žlutá nebo žlutavá ve spodní části třeně červenooranžová nebo mrkvově červená, na řezu a po otlačení dužnina více či méně modrá. Chuť je mírná, vůně nenápadná.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby hřibovitéMá velice variabilní zbarvení klobouku a jeho načervenalé formy by mohly být zaměněny za hřib meruňkový (Xerocomellus armeniacus), nebo hřib červený (Xerocomellus rubellus) od nich lze rozlišit červenooranžovým nebo mrkvově červeným zbarvením dužniny na bázi třeně.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy