REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Engelův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste od července do září poměrně nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji ho najdeme pod duby.


 

Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus engelii syn. Boletus engelii, Bol. Declivitatum, Xrerocomus communis

Jedlý ………………… Hřib Engelův je jedlý druh houby, podobné kvality jako ostatní druhy z okruhu hřibu žlutomasého (lidově babky), má v kuchyni všestranné upotřebení.

Doba výskytu: červen až září

Vyskytuje se nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji roste pod duby. Česky též suchohřib Engelův.

Klobouk až 70 mm, polokulovitý, později klenutý, nakonec poduškovitý nebo ploše rozložený, okrově až tmavě hnědý, často také hnědooranžový nebo načervenalý, někdy se vyskytují i oranžové nebo červenorůžové formy. Zbarvení klobouku bývá jen málokdy jednobarevné, většinou je pestré smíchané ze dvou nebo i více barevných odstínů, povrch klobouku je suchý, matný, nelepkavý, v mládí lysý nebo sametový později místy až jemně plstnatý.

Rourky jsou až 12 mm dlouhé, v mládí světle až živě žluté, později žlutoolivové, póry jsou zbarvené jako rourky po poranění modrají nebo zelenají.

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby hřibovitéTřeň až 80 mm, v mládí téměř válcovitý, později často zahnutý, v mládí je celý žlutý bez síťky, později zůstává žlutý jen v horní části, ve spodní části je zbarvený do žlotookrového nebo načervenalého odstínu. Dužnina je žlutá nebo žlutavá ve spodní části třeně červenooranžová nebo mrkvově červená, na řezu a po otlačení dužnina více či méně modrá. Chuť je mírná, vůně nenápadná.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby hřibovitéMá velice variabilní zbarvení klobouku a jeho načervenalé formy by mohly být zaměněny za hřib meruňkový (Xerocomellus armeniacus), nebo hřib červený (Xerocomellus rubellus) od nich lze rozlišit červenooranžovým nebo mrkvově červeným zbarvením dužniny na bázi třeně.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy