REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Fechtnerův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, je přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus fechtneri

Jedlý ……………………. Hřib Fechtnerův je sice jedlá houba, ale velmi vzácná a proto také přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!

Doba výskytu: červen až září

Velmi vzácný druh houby vyskytující se v pahorkatinách a nížinách. Rroste jednotlivě nebo i ve skupinkách na vápencových a jiných bazických půdách ve světlejších listnatých lesích v oblasti teplomilné květeny, většinou pod duby a buky, méně často pod jinými listnáči.

Klobouk až 150 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až ploše rozložený, pokožka klobouku je jemně plstnatá,později téměř holá, někdy téměř holá, někdy trochu lesklá, v mládí bělavá, šedostříbřitá jakoby ojíněná, později šedohnědá, na otlačených místech růžovohnědá šedohnědá až hnědavá, tenká dužnina pod pokožkou je na řezu hnědě až růžově hnědě zbarvená.

Rourky až 20 mm vysoké, živě citronové až zlatožluté, ve stáří olivově zelené, na řezu modrající, póry jsou drobné, okrouhlé, zbarvené jako stěny rourek, později okrové až okrově hnědé, na otlačených místech silně modrající.

Třeň až 150 mm pevný masitý, kyjovitý, nekořenující, na bázi zaoblený, v horní polovině světle citronově žlutý až zlatožlutý, pokrytý zřetelnou síťkou, na spodní části se obvykle nachází více nebo méně patrná karmínově růžová zóna nebo prstencový pásek. Povrch třeně na otlačených místech modrá.

Dužnina je světle citronově žlutá, v bázi třeně více či méně karmínově načervenalá, na řezu poměrně silně modrající, zejména nad rourkami a v horní části třeně. Chuť je mírná, vůně nenápadná, slabě houbová.

Podle vyhlášky č.395/92 Sb. o zvláště chráněných druzích a podle Červené knihy patří mezi kriticky ohrožené druhy, byl také zařazen do Červeného seznamu hub České republiky jako kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli hlásit a evidovat na www.myko.cz.

Možná záměna:

Hřib Fechtnerův může být zaměněn za hřib medotrpký (Boletus radicans), který však nemá síťku na horní části třeně a karmínově červenou dužninu na bázi a jeho dužnina je hořká. Vyjímečně za hřib plavý (Boletus impolitum), na jehož třeni se může vyskytnout úzký červený pásek.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy