REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Fechtnerův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, je přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus fechtneri

Jedlý ……………………. Hřib Fechtnerův je sice jedlá houba, ale velmi vzácná a proto také přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!

Doba výskytu: červen až září

Velmi vzácný druh houby vyskytující se v pahorkatinách a nížinách. Rroste jednotlivě nebo i ve skupinkách na vápencových a jiných bazických půdách ve světlejších listnatých lesích v oblasti teplomilné květeny, většinou pod duby a buky, méně často pod jinými listnáči.

Klobouk až 150 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až ploše rozložený, pokožka klobouku je jemně plstnatá,později téměř holá, někdy téměř holá, někdy trochu lesklá, v mládí bělavá, šedostříbřitá jakoby ojíněná, později šedohnědá, na otlačených místech růžovohnědá šedohnědá až hnědavá, tenká dužnina pod pokožkou je na řezu hnědě až růžově hnědě zbarvená.

Rourky až 20 mm vysoké, živě citronové až zlatožluté, ve stáří olivově zelené, na řezu modrající, póry jsou drobné, okrouhlé, zbarvené jako stěny rourek, později okrové až okrově hnědé, na otlačených místech silně modrající.

Třeň až 150 mm pevný masitý, kyjovitý, nekořenující, na bázi zaoblený, v horní polovině světle citronově žlutý až zlatožlutý, pokrytý zřetelnou síťkou, na spodní části se obvykle nachází více nebo méně patrná karmínově růžová zóna nebo prstencový pásek. Povrch třeně na otlačených místech modrá.

Dužnina je světle citronově žlutá, v bázi třeně více či méně karmínově načervenalá, na řezu poměrně silně modrající, zejména nad rourkami a v horní části třeně. Chuť je mírná, vůně nenápadná, slabě houbová.

Podle vyhlášky č.395/92 Sb. o zvláště chráněných druzích a podle Červené knihy patří mezi kriticky ohrožené druhy, byl také zařazen do Červeného seznamu hub České republiky jako kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli hlásit a evidovat na www.myko.cz.

Možná záměna:

Hřib Fechtnerův může být zaměněn za hřib medotrpký (Boletus radicans), který však nemá síťku na horní části třeně a karmínově červenou dužninu na bázi a jeho dužnina je hořká. Vyjímečně za hřib plavý (Boletus impolitum), na jehož třeni se může vyskytnout úzký červený pásek.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy