REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Fechtnerův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, je přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus fechtneri

Jedlý ……………………. Hřib Fechtnerův je sice jedlá houba, ale velmi vzácná a proto také přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!

Doba výskytu: červen až září

Velmi vzácný druh houby vyskytující se v pahorkatinách a nížinách. Rroste jednotlivě nebo i ve skupinkách na vápencových a jiných bazických půdách ve světlejších listnatých lesích v oblasti teplomilné květeny, většinou pod duby a buky, méně často pod jinými listnáči.

Klobouk až 150 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až ploše rozložený, pokožka klobouku je jemně plstnatá,později téměř holá, někdy téměř holá, někdy trochu lesklá, v mládí bělavá, šedostříbřitá jakoby ojíněná, později šedohnědá, na otlačených místech růžovohnědá šedohnědá až hnědavá, tenká dužnina pod pokožkou je na řezu hnědě až růžově hnědě zbarvená.

Rourky až 20 mm vysoké, živě citronové až zlatožluté, ve stáří olivově zelené, na řezu modrající, póry jsou drobné, okrouhlé, zbarvené jako stěny rourek, později okrové až okrově hnědé, na otlačených místech silně modrající.

Třeň až 150 mm pevný masitý, kyjovitý, nekořenující, na bázi zaoblený, v horní polovině světle citronově žlutý až zlatožlutý, pokrytý zřetelnou síťkou, na spodní části se obvykle nachází více nebo méně patrná karmínově růžová zóna nebo prstencový pásek. Povrch třeně na otlačených místech modrá.

Dužnina je světle citronově žlutá, v bázi třeně více či méně karmínově načervenalá, na řezu poměrně silně modrající, zejména nad rourkami a v horní části třeně. Chuť je mírná, vůně nenápadná, slabě houbová.

Podle vyhlášky č.395/92 Sb. o zvláště chráněných druzích a podle Červené knihy patří mezi kriticky ohrožené druhy, byl také zařazen do Červeného seznamu hub České republiky jako kriticky ohrožený druh, jeho nálezy by se měli hlásit a evidovat na www.myko.cz.

Možná záměna:

Hřib Fechtnerův může být zaměněn za hřib medotrpký (Boletus radicans), který však nemá síťku na horní části třeně a karmínově červenou dužninu na bázi a jeho dužnina je hořká. Vyjímečně za hřib plavý (Boletus impolitum), na jehož třeni se může vyskytnout úzký červený pásek.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy