REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib hnědý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… roste ve všech typech jehličnatých i smíšených lesů. Zejména v pozdním létě a na podzim roste hojně …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus badius

Jiné názvy: podborovák, sameťák, slaďák, pančák, panský hřib, sladkohříbek, suchohřib, hnědák atd.

Jedlý ………………. Výborný jedlý druh houby, v kuchyni všestranně použitelný, dobře se převáží, suší i konzervuje.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně od července do listopadu (při mírné zimě se dá nalézt i v prosinci) nejčastěji v jehličnatých a smíšených lesích především pod borovicemi a smrky na kyselých půdách. U nás nejvíce sbíraný druh hřibu, často houbařům zachraňuje jejich hřibové sběry.

Klobouk až 150 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, ve stáří ploše rozložený, většinou kaštanově hnědý ale zbarvený i v jiných nahnědlých odstínech, např. plavohnědý, rezavě hnědý, černohnědý atd.

Atlas hub - Houby hřibovitéRourky až 20mm, v mládí světle žluté, později žluto olivové, nakonec až olivově nazelenalé, na řezu modrající. Póry zbarvené jako rourky na otlačených místech modrající.

Třeň až 100 mm, v mládí soudkovitý, později válcovitý nebo protáhle kyjovitý, na světle hnědém podkladu pokrytý drobnými nahnědlými zrníčky.

Dužnina bělavá, nad rourkami světle žlutá, po rozkrojení nad rourkami a ve vrcholu třeně modrající, v ostatních částech plodnice je modrání slabé nebo vůbec žádné. Dužnina má příjemnou chuť, vůně příjemná, houbová.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Možná záměna:

Nezkušení houbaři jej zaměňuji za nejedlý hřib žlučník – Tylopilus felleus, lidově zvaný hořčák, ten má ovšem póry a rourky bílé až růžové a na povrchu třeně zřetelnou síťku s velkými oky.

Atlas hub - Houby hřibovité

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy