REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib hnědý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… roste ve všech typech jehličnatých i smíšených lesů. Zejména v pozdním létě a na podzim roste hojně …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus badius

Jiné názvy: podborovák, sameťák, slaďák, pančák, panský hřib, sladkohříbek, suchohřib, hnědák atd.

Jedlý ………………. Výborný jedlý druh houby, v kuchyni všestranně použitelný, dobře se převáží, suší i konzervuje.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně od července do listopadu (při mírné zimě se dá nalézt i v prosinci) nejčastěji v jehličnatých a smíšených lesích především pod borovicemi a smrky na kyselých půdách. U nás nejvíce sbíraný druh hřibu, často houbařům zachraňuje jejich hřibové sběry.

Klobouk až 150 mm, v mládí polokulovitý, později klenutý, ve stáří ploše rozložený, většinou kaštanově hnědý ale zbarvený i v jiných nahnědlých odstínech, např. plavohnědý, rezavě hnědý, černohnědý atd.

Atlas hub - Houby hřibovitéRourky až 20mm, v mládí světle žluté, později žluto olivové, nakonec až olivově nazelenalé, na řezu modrající. Póry zbarvené jako rourky na otlačených místech modrající.

Třeň až 100 mm, v mládí soudkovitý, později válcovitý nebo protáhle kyjovitý, na světle hnědém podkladu pokrytý drobnými nahnědlými zrníčky.

Dužnina bělavá, nad rourkami světle žlutá, po rozkrojení nad rourkami a ve vrcholu třeně modrající, v ostatních částech plodnice je modrání slabé nebo vůbec žádné. Dužnina má příjemnou chuť, vůně příjemná, houbová.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Možná záměna:

Nezkušení houbaři jej zaměňuji za nejedlý hřib žlučník – Tylopilus felleus, lidově zvaný hořčák, ten má ovšem póry a rourky bílé až růžové a na povrchu třeně zřetelnou síťku s velkými oky.

Atlas hub - Houby hřibovité

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy