Jedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu.
Latinsky: Boletinus cavipes
Jedlý ………. Jedlý druh, hodí se do směsí a polévek. Mladé plodnice lze zavařovat do octového nálevu.
Mezi některými houbaři oblíbený k přípravě falešné dršťkové polévky. Klobouky se pokrájí na slabé proužky a uvařené připomínají hovězí dršťky.
Doba výskytu: červen až říjen
Roste hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu. Klobouk až 100 mm, v mládí kuželovitě sklenutý, později rozprostřený, s hrbolkem na temenu, žlutohnědý, rezavohnědý až tmavohnědý, v mládí pokrytý plstí rozpraskávající brzy na husté šupinky. Rourky až 10 mm sbíhající se na třeň, žluté až žlutoolivové, ve stáří až zelenoolivové. Póry jsou protáhlé, poměrně veliké, až 6 mm, na otlačených místech barvu nemění.
Třeň válcovitý, uvnitř dutý, v mládí je mezi kloboukem a třeněm bělavé velum (závoj), který zakrývá rourky,brzy se roztrhává a na třeni vytváří plstnatý prsten. Povrch třeně je nahnědlý, okrový, pokrytý hnědými šupinkami. Dužnina je bělavá nebo nažloutlá, na řezu barvu nemění, chuť slabě nakyslá, vůně nenápadná.
Možná záměna:
Velmi dobře poznatelný druh podle dutého třeně, velkých pórů a šupinkatého klobouku.
Autor článku i fotografií: Dlibor Marounek