REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib dutonohý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletinus cavipes

Jedlý ………. Jedlý druh, hodí se do směsí a polévek. Mladé plodnice lze zavařovat do octového nálevu.

Mezi některými houbaři oblíbený k přípravě falešné dršťkové polévky. Klobouky se pokrájí na slabé proužky a uvařené připomínají hovězí dršťky.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu. Klobouk až 100 mm, v mládí kuželovitě sklenutý, později rozprostřený, s hrbolkem na temenu, žlutohnědý, rezavohnědý až tmavohnědý, v mládí pokrytý plstí rozpraskávající brzy na husté šupinky. Rourky až 10 mm sbíhající se na třeň, žluté až žlutoolivové, ve stáří až zelenoolivové. Póry jsou protáhlé, poměrně veliké, až 6 mm, na otlačených místech barvu nemění.

Třeň válcovitý, uvnitř dutý, v mládí je mezi kloboukem a třeněm bělavé velum (závoj), který zakrývá rourky,brzy se roztrhává a na třeni vytváří plstnatý prsten. Povrch třeně je nahnědlý, okrový, pokrytý hnědými šupinkami. Dužnina je bělavá nebo nažloutlá, na řezu barvu nemění, chuť slabě nakyslá, vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Velmi dobře poznatelný druh podle dutého třeně, velkých pórů a šupinkatého klobouku.

Autor článku i fotografií: Dlibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy