REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka unylá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, je horší kvality a hodí se jen v malém množství do směsí spolu s dalšími houbami.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula versicolor

Jedlá ……………… Holubinka unylá je jedlý druh holubinky horší kvality a to pro mírnou palčivost a křehkost. Nejlépe se hodí pár plodnic do směsí spolu s ostatními druhy plodnic.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně na travnatých místech v březových hájích, nebo pod jednotlivými břízami ve smíšených lesích.

Klobouk až 60 mm, v mládí vyklenutý, později plochý, uprostřed prohloubený, někdy nepravidelně zprohýbaný, tence masitý a křehký, krátce uzlinatě rýhovaný, barevně velmi variabilní, fialově lilákový, vínově fialový, kalně nachový, růžově vínový, masově růžový, šedě olivový zelenožlutý, uprostřed často naokrovělý nebo nahnědlý, starší plodnice často vybledají. Pokožka klobouku za sucha matně lesklá, za vlhka lepkavá a zřetelně lesklá, tenká, slupitelná do 1/3 nebo 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, středně husté nebo prořídlé, křehké, přirostlé ke třeni nebo skoro volné, v mládí bělavé, později bělavé, světle smetanové, nakonec tmavě smetanové až světle okrové.

Třeň až 60 mm, válcovitý nebo kyjovitý, brzy houbovitě změklý a křehký, podélně jemně žilkovaný, nejprve bílý, brzy na bázi žlutavě až okrově skvrnitý. Dužnina bělavá, brzy změklá a křehká s tendencí ke žloutnutí, s mírnou a zvolna palčivou chutí a nenápadným nakysle ovocným pachem.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Pod břízami roste jedlá holubinka lesklá (R. nitida), dužnina má mírnou chuť a je bílá, holubinka parková (R. exalbicans), vytváří mohutnější plodnice, dužnina vestám šedne a má palčivou dužninu.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy