REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka unylá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, je horší kvality a hodí se jen v malém množství do směsí spolu s dalšími houbami.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula versicolor

Jedlá ……………… Holubinka unylá je jedlý druh holubinky horší kvality a to pro mírnou palčivost a křehkost. Nejlépe se hodí pár plodnic do směsí spolu s ostatními druhy plodnic.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně na travnatých místech v březových hájích, nebo pod jednotlivými břízami ve smíšených lesích.

Klobouk až 60 mm, v mládí vyklenutý, později plochý, uprostřed prohloubený, někdy nepravidelně zprohýbaný, tence masitý a křehký, krátce uzlinatě rýhovaný, barevně velmi variabilní, fialově lilákový, vínově fialový, kalně nachový, růžově vínový, masově růžový, šedě olivový zelenožlutý, uprostřed často naokrovělý nebo nahnědlý, starší plodnice často vybledají. Pokožka klobouku za sucha matně lesklá, za vlhka lepkavá a zřetelně lesklá, tenká, slupitelná do 1/3 nebo 1/2 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, středně husté nebo prořídlé, křehké, přirostlé ke třeni nebo skoro volné, v mládí bělavé, později bělavé, světle smetanové, nakonec tmavě smetanové až světle okrové.

Třeň až 60 mm, válcovitý nebo kyjovitý, brzy houbovitě změklý a křehký, podélně jemně žilkovaný, nejprve bílý, brzy na bázi žlutavě až okrově skvrnitý. Dužnina bělavá, brzy změklá a křehká s tendencí ke žloutnutí, s mírnou a zvolna palčivou chutí a nenápadným nakysle ovocným pachem.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Pod břízami roste jedlá holubinka lesklá (R. nitida), dužnina má mírnou chuť a je bílá, holubinka parková (R. exalbicans), vytváří mohutnější plodnice, dužnina vestám šedne a má palčivou dužninu.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy