REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib kříšť

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro svoji hořkost nejdlý druh hřibu. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus calopus

Nejedlý ………….. Nejedlý druh houby pro svoji hořkost.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste roztroušeně v podhorských a horských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi.

Klobouk až 150 mm, nejprve polokulovitý, později klenutý s podehnutým okrajem, ve stáří poduškovitý, bělavý, šedý, šedoolivový, nebo bledě nahnědlý, na otlačených místech tmavě hnědnoucí. Pokožka klobouku jemně plstnatá, za vlhka lepkavá. Rourky až 15 mm, v mládí světle žluté, později citronové, póry stejné jako stěny rourek, na otlačených místech modrají, později hnědnou.

Třeň až 150 mm, v mládí soudkovitý, později kyjovitý nebo válcovitý, nahoře žlutý, odspodu do poloviny červený, povrch pokrytý světle žlutou síťkou, po otlačení tmavne. Dužnina světle žlutá, v bázi třeně špinavě červená, na řezu modrající. Chuť nepříjemná, nahořklá, vůně nevýrazná nebo slabě houbová.

Možná záměna:

Podobný je jedovatý hřib satan, ten vytváří mohutnější plodnice, má červené rourky a roste pod listnáči na vápenitých půdách.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotky: M. Mikšík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy