REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib královský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus regius

Jedlý ………………… Hřib královský je sice jedlá houba, ale je přísně chráněná, za její sběr hrozí dokonce vysoká pokuta!

Doba výskytu: červen až září

Vzácný druh vyskytující se na našem území jen na malém počtu lokalit v teplých nížinách a pahorkatinách, většinou roste na vápenitých půdách, v listnatých lesích, někdy na hrázích rybníků, pod duby, vzácně pod buky, v poslední době tento druh ubývá, protože jeho stanoviště jsou poškozována necitlivými lesnickými zásahy a nepřímo i vysbíráváním plodnic houbaři, včetně rezervací s nejpřísnějším stupněm ochrany.

Klobouk až 150 mm, polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, na růžovém nebo žlutavě růžovém podkladu červeně vláknitě žíhaný. Pokožka je v mládí matná, jemně plstnatá, později více či méně olysalá, za vlhka lepkavá. Rourky jsou až 25 mm dlouhé, žluté, zlatožluté, později s olivovým nádechem, póry drobné okrouhlé, stejné barvy jako rourky, na otlačených místech se jejich zbarvení nemění.

Třeň až 150 mm masitý, v mládí téměř soudkovitý, potom kyjovitý, někdy válcovitý, celý živě žlutý, povrch třeně je v horní polovině pokrytý žlutou síťkou, dužnina je citronově až sytě žlutá, ve třeni na bázi někdy načervenalá, na řezu neměnná, nemodrající, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

Podle vyhlášky č.395/92 Sb patří mezi zvláště chráněné druhy a za jeho sběr hrozí vysoká pokuta. Je zařazen i v Červeném seznamu jako ohrožený druh, měl by se chránit a o jeho výskytu informovat mykologická stanoviště v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Hřib královský je svým vzhledem prakticky nezaměnitelný, nejvíce podobný je hřib růžovník (Boletus fuscoroseus), od něhož se hřib královský liší tmavším kloboukem bez příměsi hnědého odstínu, nemodrající dužninou a nemodrajícími rourkami, hřib růžovník má také načervenalý třeň ve spodní polovině.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy