REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib královský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!


Latinsky: Boletus regius

Jedlý ………………… Hřib královský je sice jedlá houba, ale je přísně chráněná, za její sběr hrozí dokonce vysoká pokuta!

Doba výskytu: červen až září

 

 

Vzácný druh vyskytující se na našem území jen na malém počtu lokalit v teplých nížinách a pahorkatinách, většinou roste na vápenitých půdách, v listnatých lesích, někdy na hrázích rybníků, pod duby, vzácně pod buky, v poslední době tento druh ubývá, protože jeho stanoviště jsou poškozována necitlivými lesnickými zásahy a nepřímo i vysbíráváním plodnic houbaři, včetně rezervací s nejpřísnějším stupněm ochrany.

Klobouk až 150 mm, polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, na růžovém nebo žlutavě růžovém podkladu červeně vláknitě žíhaný. Pokožka je v mládí matná, jemně plstnatá, později více či méně olysalá, za vlhka lepkavá. Rourky jsou až 25 mm dlouhé, žluté, zlatožluté, později s olivovým nádechem, póry drobné okrouhlé, stejné barvy jako rourky, na otlačených místech se jejich zbarvení nemění.

Třeň až 150 mm masitý, v mládí téměř soudkovitý, potom kyjovitý, někdy válcovitý, celý živě žlutý, povrch třeně je v horní polovině pokrytý žlutou síťkou, dužnina je citronově až sytě žlutá, ve třeni na bázi někdy načervenalá, na řezu neměnná, nemodrající, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

 

 

Podle vyhlášky č.395/92 Sb patří mezi zvláště chráněné druhy a za jeho sběr hrozí vysoká pokuta. Je zařazen i v Červeném seznamu jako ohrožený druh, měl by se chránit a o jeho výskytu informovat mykologická stanoviště v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

 

Možná záměna:

Hřib královský je svým vzhledem prakticky nezaměnitelný, nejvíce podobný je hřib růžovník (Boletus fuscoroseus), od něhož se hřib královský liší tmavším kloboukem bez příměsi hnědého odstínu, nemodrající dužninou a nemodrajícími rourkami, hřib růžovník má také načervenalý třeň ve spodní polovině.

 

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografií: Dalibor Marounek a Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy