REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib královský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus regius

Jedlý ………………… Hřib královský je sice jedlá houba, ale je přísně chráněná, za její sběr hrozí dokonce vysoká pokuta!

Doba výskytu: červen až září

Vzácný druh vyskytující se na našem území jen na malém počtu lokalit v teplých nížinách a pahorkatinách, většinou roste na vápenitých půdách, v listnatých lesích, někdy na hrázích rybníků, pod duby, vzácně pod buky, v poslední době tento druh ubývá, protože jeho stanoviště jsou poškozována necitlivými lesnickými zásahy a nepřímo i vysbíráváním plodnic houbaři, včetně rezervací s nejpřísnějším stupněm ochrany.

Klobouk až 150 mm, polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, na růžovém nebo žlutavě růžovém podkladu červeně vláknitě žíhaný. Pokožka je v mládí matná, jemně plstnatá, později více či méně olysalá, za vlhka lepkavá. Rourky jsou až 25 mm dlouhé, žluté, zlatožluté, později s olivovým nádechem, póry drobné okrouhlé, stejné barvy jako rourky, na otlačených místech se jejich zbarvení nemění.

Třeň až 150 mm masitý, v mládí téměř soudkovitý, potom kyjovitý, někdy válcovitý, celý živě žlutý, povrch třeně je v horní polovině pokrytý žlutou síťkou, dužnina je citronově až sytě žlutá, ve třeni na bázi někdy načervenalá, na řezu neměnná, nemodrající, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

Podle vyhlášky č.395/92 Sb patří mezi zvláště chráněné druhy a za jeho sběr hrozí vysoká pokuta. Je zařazen i v Červeném seznamu jako ohrožený druh, měl by se chránit a o jeho výskytu informovat mykologická stanoviště v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Hřib královský je svým vzhledem prakticky nezaměnitelný, nejvíce podobný je hřib růžovník (Boletus fuscoroseus), od něhož se hřib královský liší tmavším kloboukem bez příměsi hnědého odstínu, nemodrající dužninou a nemodrajícími rourkami, hřib růžovník má také načervenalý třeň ve spodní polovině.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy