REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib královský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus regius

Jedlý ………………… Hřib královský je sice jedlá houba, ale je přísně chráněná, za její sběr hrozí dokonce vysoká pokuta!

Doba výskytu: červen až září

Vzácný druh vyskytující se na našem území jen na malém počtu lokalit v teplých nížinách a pahorkatinách, většinou roste na vápenitých půdách, v listnatých lesích, někdy na hrázích rybníků, pod duby, vzácně pod buky, v poslední době tento druh ubývá, protože jeho stanoviště jsou poškozována necitlivými lesnickými zásahy a nepřímo i vysbíráváním plodnic houbaři, včetně rezervací s nejpřísnějším stupněm ochrany.

Klobouk až 150 mm, polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, na růžovém nebo žlutavě růžovém podkladu červeně vláknitě žíhaný. Pokožka je v mládí matná, jemně plstnatá, později více či méně olysalá, za vlhka lepkavá. Rourky jsou až 25 mm dlouhé, žluté, zlatožluté, později s olivovým nádechem, póry drobné okrouhlé, stejné barvy jako rourky, na otlačených místech se jejich zbarvení nemění.

Třeň až 150 mm masitý, v mládí téměř soudkovitý, potom kyjovitý, někdy válcovitý, celý živě žlutý, povrch třeně je v horní polovině pokrytý žlutou síťkou, dužnina je citronově až sytě žlutá, ve třeni na bázi někdy načervenalá, na řezu neměnná, nemodrající, chuť je mírná, příjemná, vůně nenápadná.

Podle vyhlášky č.395/92 Sb patří mezi zvláště chráněné druhy a za jeho sběr hrozí vysoká pokuta. Je zařazen i v Červeném seznamu jako ohrožený druh, měl by se chránit a o jeho výskytu informovat mykologická stanoviště v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Hřib královský je svým vzhledem prakticky nezaměnitelný, nejvíce podobný je hřib růžovník (Boletus fuscoroseus), od něhož se hřib královský liší tmavším kloboukem bez příměsi hnědého odstínu, nemodrající dužninou a nemodrajícími rourkami, hřib růžovník má také načervenalý třeň ve spodní polovině.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy