REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib kovář – odbarvený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby hřibovitéRoste od května do října jak v listnatých, tak i smíšených lesích, na místech, kde roste i klasický hřib kovář.


Latinsky: Boletus luridiformis var. discolor

Jedlý ………… Jedlý druh podobně jako hřib klasický kovář, v kuchyni je všestranně využitelný.

Doba výskytu: květen až říjen

Poměrně vzácná varieta hřibu kováře, vyskytující se ve listnatých a smíšených lesích na místech, všude tam, kde roste klasický hřib kovář.

Klobouk až 130 mm, nejprve polokulovitý, později klenutý, ve stáří až poduškovitý, žlutý, žlutooranžový nebo s narezlým nádechem, po omaku modrající. Rourky žluté, později žlutookrové, na řezu modrající, póry drobné, oranžové, oranžově červené, na otlačených místech modrající.

Třeň až 120 mm, v mládí soudkovitý, později kyjovitý sytě žlutý, pokrytý načervenalými zrníčky, povrch třeně po omaku modrá. Dužnina na řezu intenzivně modrající, chuť i vůně nenápadná.

 

Atlas hub - houby hřibovité

 

Možná záměna:

Velmi vzácný hřib kovář žlutý – Boletus luridiformis var. Junguilleus, tan roste v podhorských oblastech nejčastěji pod smrky, buky, duby. Plodnice je celá sytě žlutá zrníčka na třeni jsou rovněž žlutá, celá plodnice rovněž po omaku modrá.

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy