REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib kovář

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z prvních hub, kterou najdeme na jaře. Hřib kovář je všestranně kuchyňsky upotřebitelná houba.


Latinsky: Boletus luridiformis syn. erythropus

Jedlý …………………. Hřib kovář je po dostatečné tepelné úpravě výborný jedlý druh houby.

Hodí se na smaženici, do octa, polévek, směsí i na sušení. Praktičtí houbaři hřib kovář a koloděj prakticky nerozlišují a nazývají je modráky, podle intenzivně modrající dužniny.

Doba výskytu: květen až říjen

 

 

Roste hojně v jehličnatých i listnatých i smíšených lesích.

Klobouk až 200 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, zbarvení klobouku je velice variabilní, světle hnědé, sytě hnědé, tmavohnědé, okrové, okrově olivové, hnědo oranžové, oranžově rezavé. Povrch klobouku je sametový nebo jemně plstnatý, někdy hrbolkatě nerovný, později olysalý, po otlačení tmavnoucí.

Rourky jsou až 15 mm velké, v dospělosti dlouhé, žluté nebo žluto olivové, na řezu modrající, póry jsou drobné a okrouhlé u mladých plodnic se zavřeným kloboukem, žluté, později sytě červené až tmavě karmínové, méně často červenooranžové, na otlačených místech póry modrají až černají.

 

 

Třeň až 150 mm v mládí soudkovitý, potom kyjovitý někdy téměř válcovitý, na světlém bledě načervenalém nebo žlutém podkladě pokrytý červenými plstnatými zrníčky a drobnými vločkami bez síťky. Otlačená místa na povrchu třeně tmavnou. Dužnina je žlutá, na řezu intenzivně modrající, místy černající, chuť je mírná vůně nenápadná.

 

 

Možná záměna:

Za hřib koloděj (Boletus luridus), má jinak zbarvený klobouk a na třeni síťku. Hřib kovář má několik forem, hřib kovář odbarvený – var. discolor se žlutým nebo žlutooranžovým kloboukem, var. rubropileus s červeným kloboukem a var. junquileus se světle žlutým až sytě žlutým třeněm a žlutým kloboukem.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

Další články k tématu:

 

Recepty na hřiby kováře:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Mleté maso není vůbec nudné

Že se mleté maso hodí jen do směsi na špagety, je fáma. V kuchyni se s ním dá přímo čarovat. Můžete ho použít v moderním receptu s českými kořeny, ve voňavé sekané nebo v plněných paprikách s rajskou omáčkou. Základem všech receptů je mleté maso jako přirozená potravina a součást výživy člověka. Maso je jedním z hlavních předpokladů zdravého vývoje každého jedince. Na trh se však dostávají i rostlinné imitace masa, které patří na stupnici NOVA do 4 skupiny – jsou to tedy vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jde například o rostlinné hamburgery nebo steaky. Ty navazují dojem zdravého stravování. Pravdou však je, že takto vyrobené potraviny mohou mít při dlouhodobé konzumaci negativní vliv na lidské zdraví, především v podobě nevyrovnané výživy, protože nepokrývají všechny potřeby a přísun pro tělo prospěšných látek. S chutí do toho a máte uvařeno. Vařit lze i bez náhražek a plnohodnotně.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy