REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib koloděj červený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V literatuře je uváděn jako nejedlý druh houby, který se po delší tepelné úpravě stává jedlým.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus luridus var. rubriceps

Nejedlý (jedlý) ………………….. V mykologické literatuře je uváděn hřib koloděj červený, že je za syrova jedovatý, po dlouhé tepelné úpravě pak jedlý.

Doba výskytu: červen až říjen

Tato vzácná varieta se objevuje na stejných lokalitách jako typické plodnice hřibu koloděje. Najdeme jej tedy jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích, zejména pak v teplejších oblastech. Klobouk až 140 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, živě červený, někdy až karmínový, na otlačených místech tmavnoucí, pokožka klobouku je sametová nebo jemně plstnatá, později olysalá.

Rourky jsou až 20 mm dlouhé, v dospělosti žluté nebo olivově žluté, na řezu silně modrající, póry jsou drobné, okrouhlé brzy po otevření klobouku červenooranžové nebo červené, po otlačení nebo poranění silně modrající až černající.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Třeň až 150 mm, podlouhle kyjovitý nebo téměř válcovitý, nahoře žlutooranžový, uprostřed červenooranžový, ve spodní části červený, téměř celý pokrytý nápadnou hnědočervenou síťkou, na otlačených místech tmavnoucí. Dužnina je žlutá ve spodní části třeně obvykle vínově nebo tmavě červená, na řezu intenzivně modrající, místy až černající. Chuť je mírná vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Od hřibu koloděje se liší nápadně červeným kloboukem, od hřibu kováře červenohlavého (Boletus luridiformis var. rubropileus) se liší nápadnou síťkou na třeni.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy