REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib koloděj červený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V literatuře je uváděn jako nejedlý druh houby, který se po delší tepelné úpravě stává jedlým.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus luridus var. rubriceps

Nejedlý (jedlý) ………………….. V mykologické literatuře je uváděn hřib koloděj červený, že je za syrova jedovatý, po dlouhé tepelné úpravě pak jedlý.

Doba výskytu: červen až říjen

Tato vzácná varieta se objevuje na stejných lokalitách jako typické plodnice hřibu koloděje. Najdeme jej tedy jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích, zejména pak v teplejších oblastech. Klobouk až 140 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, živě červený, někdy až karmínový, na otlačených místech tmavnoucí, pokožka klobouku je sametová nebo jemně plstnatá, později olysalá.

Rourky jsou až 20 mm dlouhé, v dospělosti žluté nebo olivově žluté, na řezu silně modrající, póry jsou drobné, okrouhlé brzy po otevření klobouku červenooranžové nebo červené, po otlačení nebo poranění silně modrající až černající.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Třeň až 150 mm, podlouhle kyjovitý nebo téměř válcovitý, nahoře žlutooranžový, uprostřed červenooranžový, ve spodní části červený, téměř celý pokrytý nápadnou hnědočervenou síťkou, na otlačených místech tmavnoucí. Dužnina je žlutá ve spodní části třeně obvykle vínově nebo tmavě červená, na řezu intenzivně modrající, místy až černající. Chuť je mírná vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Od hřibu koloděje se liší nápadně červeným kloboukem, od hřibu kováře červenohlavého (Boletus luridiformis var. rubropileus) se liší nápadnou síťkou na třeni.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy