REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib koloděj červený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V literatuře je uváděn jako nejedlý druh houby, který se po delší tepelné úpravě stává jedlým.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus luridus var. rubriceps

Nejedlý (jedlý) ………………….. V mykologické literatuře je uváděn hřib koloděj červený, že je za syrova jedovatý, po dlouhé tepelné úpravě pak jedlý.

Doba výskytu: červen až říjen

Tato vzácná varieta se objevuje na stejných lokalitách jako typické plodnice hřibu koloděje. Najdeme jej tedy jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích, zejména pak v teplejších oblastech. Klobouk až 140 mm, nejprve polokulovitý, potom klenutý až poduškovitý, živě červený, někdy až karmínový, na otlačených místech tmavnoucí, pokožka klobouku je sametová nebo jemně plstnatá, později olysalá.

Rourky jsou až 20 mm dlouhé, v dospělosti žluté nebo olivově žluté, na řezu silně modrající, póry jsou drobné, okrouhlé brzy po otevření klobouku červenooranžové nebo červené, po otlačení nebo poranění silně modrající až černající.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Třeň až 150 mm, podlouhle kyjovitý nebo téměř válcovitý, nahoře žlutooranžový, uprostřed červenooranžový, ve spodní části červený, téměř celý pokrytý nápadnou hnědočervenou síťkou, na otlačených místech tmavnoucí. Dužnina je žlutá ve spodní části třeně obvykle vínově nebo tmavě červená, na řezu intenzivně modrající, místy až černající. Chuť je mírná vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Od hřibu koloděje se liší nápadně červeným kloboukem, od hřibu kováře červenohlavého (Boletus luridiformis var. rubropileus) se liší nápadnou síťkou na třeni.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy