REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib koloděj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dobrá jedlá houba, kterou je potřeba důkladně tepelně upravit.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus luridus

Jedlý ………………….. Hřib koloděj je v mykologické literatuře uváděn za syrova jedovatý, po dostatečné tepelné úpravě jedlý, vhodný do směsí. Mladé plodnice použijeme do omáček nebo polévek. Rozhodně by se však neměl kombinovat s alkoholem může vyvolat zvracení a nevolnost.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste velmi hojně v listnatých a smíšených lesích, často i mimo les, v parcích, nejčastěji pod duby, buky a lípami.

Klobouk až 140 mm, nejprve polokulovitý, později klenutý, poduškovitý, žluto olivový, okrový, okrově olivový, naoranžověle rezavý, hnědo oranžový nebo světle hnědý, vzácně až sytě hnědý nebo hnědo olivový. Pokožka klobouku je sametová nebo jemně plstnatá, později olysalá, na otlačených místech tmavnoucí.

 

Atlas hub  - houby hřibovité

 

Rourky až 20 mm v dospělosti, žluté nebo žlutě olivové, na řezu silně modrající, póry jsou drobné, okrouhlé, v mládí žluté, později červenooranžové, červené, po otlačení silně modrající. Třeň až 150 mm, v dospělosti protáhle kyjovitý, žlutý nebo žlutooranžový, ve spodní části někdy kalně červený, téměř celý pokrytý obvykle dobře zřetelnou červenou nebo červenohnědou síťkou, na otlačených místech třeň tmavne. Dužnina je bledě žlutá, na řezu se zbarvuje do modra místy do černa. Chuť je mírná vůně nenápadná.

Atlas hub - Houby hřibovité Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib kovář (Boletus luridoformis), který se liší jinou barvou klobouku a třeň je pokrytý červenými plstnatými zrníčky a vločkami bez síťky, občas se objeví plodnice koloděje, které mají na třeni méně nápadnou síťku a mezi liniemi síťky jsou zřetelná plstnatá zrníčka, takže se povrch třeně jeví jako síťkovaný i šupinkatý, takové plodnice jsou považovány za samostatný druh hřib kavkazský (Boletus caucasius), na základě dlouhodobých pozorování se však zdá že se jedná pouze o formu koloděje. Další podobný druh je hřib koloděj červený (Boletus luridus var. rubriceps).

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy