REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib kavkazský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Druh velmi podobný hřibu koloději, někteří mykologové ho považují za samostatný druh, jiní za formu hřibu koloděje …


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus caucasicus

Jedlý ………………….. Hřib kavkazský je pravděpodobně jedlý po delší tepelné úpravě jako hřib koloděj.

Doba výskytu: květen

Druh velmi podobný hřibu koloději, někteří mykologové ho považují za samostatný druh, jiní za formu hřibu koloděje.

Plodnice mají na třeni méně nápadnou síťku a mezi liniemi síťky jsou zřetelně vyvinutá zrníčka, takže se povrch třeně jeví jako síťovaný a současně drobně šupinkatý, takové plodnice jsou právě považovány za samostatný druh hřib kavkazský – Boletus causasicus (Singer ex Alessio). Na základě dlouhodobých pozorování se však zdá že se v tomto případě bude jednat pouze o vzácnou formu poměrně variabilního druhu hřibu koloděje.

Možná záměna:

Je pravděpodobné, že si ho spletete právě se hřibem kolodějem (Boletus luridus).

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy