REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib kaštanový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

nalezneme ho ve smíšených lesích, roztroušeně, někdy také pod habry či lipami …


Atlas hub - hřibovitéLatinsky: Gyroporus castaneus

Jedlý …………………….. Jde o jedlý druh, ale podřadné jakosti.

Doba výskytu: léto až podzim

Patří mezi méně rozšířené houby, přesto se s ním můžeme v některých oblastech setkat poměrně často. Nalezneme ho ve smíšených lesích, roztroušeně, někdy také pod habry či lipami. Třeň je dutý, vatovitý.

Klobouk má 3-8 cm v průměru, bývá sklenutý, později plochý nebo ve středu až mírně prohloubený. Někteří hřiby jsou naopak vypouklý. Barva se pohybuje v rozmezí červenohnědé až kaštanově hnědé a podle intenzity slunečního záření může být i dosti vybledlá. Okrajové části mají jemné chloupky, povrch je sametový až jemně plstnatý. Není problém najít i zcela lysého jedince. Vždy je suchý, nikdy není slizký. V době sucha praská.

Osmimilimetrové rourky jsou nejprve bílé, časem získávají krémovou barvu a zbarvují se dožluta. Při poškození mírně zhnědnou. Jsou od třeně odsedlé a v jeho blízkosti kratší. Drobné póry jsou jednolitě zbarvené. Podobné zbarvení jako klobouk má válcovitý nebo kyjovitě rostlý třeň. Má 3,5-8 cm na výšku a 1-3 cm do šířky. Je jemně plstnatý, zbrázděný nebo rýhovaný. Bývá plný. Starší houby jsou naprotitomu duté. Bílá a křehká dužnina nikdy nemění barvu. Má mírnou chuť bez jakéhokoliv zápachu. Výtrusný prach je nažloutlý.

Záměna není možná s žádným jiným hřibovitým druhem, neboť má přehrádkovitě dutý třeň, podle kterého ho jistě poznáme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy