REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Le Galové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus legaliae

Jedovatý …………………… Hřib Le Galové je za syrova a po nedostatečné tepelné úpravě jedovatý, také je uvedený v Červeném seznamu jako zranitelný druh, proto ho chráníme!

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh rostoucí v nížinách a pahorkatinách, pouze v oblastech teplomilné květeny. Roste jednotlivě nebo také ve skupinách v listnatých lesích, na hrázích rybníků, většinou pod duby.

Klobouk až 180 mm, nejprve polokulovitý, potom víceméně klenutý, v mládí bělavý nebo našedlý, občas i slabě narůžovělý, později na temeni nahnědlý, na okraji načervenalý, někdy téměř celý červený. Pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později téměř holá, v dospělosti na temeni často dolíčkovitě rozpraskaná, tenká vrstva dužniny je pod pokožkou na řezu červeně zbarvená.

Rourky až 20 mm živě žluté, chromově žluté, později se špinavým žluto olivovým odstínem na řezu modrající. Póry jsou drobné, zpočátku živě chromově žluté, pak karmínově červené až oranžově červené, v dospělosti postupně vybledávající do žluta, na otlačených místech póry silně modrají.

Třeň až 120 mm, v mládí soudkovitě břichatý, později kyjovitý, povrch třeně je žlutý až oranžově žlutý, na bázi růžově až purpurově červený, obvykle v horní části ozdobený červenou síťkou, která sahá až do spodní poloviny třeně. Po otlačení nebo doteku povrch třeně modrá.

Dužnina je bledá, světle žlutá, na řezu modrající, chuť je mírná, vůně je nenápadná, slabě houbová, ale při zasychání voní jako polévkové koření Maggi.

V Červeném seznamu je uveden jako zranitelný druh. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat na www.myko.cz

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib Le Galové je velmi variabilní druh, hřibu Le Galové jsou příbuzné tři druhy, hřib nachový (Boletus rhodoxanthus), hřib Moserův (Boletus rubrosanguineus) a hřib satan (Boletus satanas), od hřibu nachového se liší méně vyvinutou síťkou s protáhlými oky, která nepokrývá celý třeň, od hřib Moserův vyhledává jiná stanoviště roste ve vyšších polohách pod jehličnany, nejvíce smrky, hřib satan je mohutnější a pod pokožkou klobouku má souvislou červenou vrstvu.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy