REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Le Galové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus legaliae

Jedovatý …………………… Hřib Le Galové je za syrova a po nedostatečné tepelné úpravě jedovatý, také je uvedený v Červeném seznamu jako zranitelný druh, proto ho chráníme!

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh rostoucí v nížinách a pahorkatinách, pouze v oblastech teplomilné květeny. Roste jednotlivě nebo také ve skupinách v listnatých lesích, na hrázích rybníků, většinou pod duby.

Klobouk až 180 mm, nejprve polokulovitý, potom víceméně klenutý, v mládí bělavý nebo našedlý, občas i slabě narůžovělý, později na temeni nahnědlý, na okraji načervenalý, někdy téměř celý červený. Pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později téměř holá, v dospělosti na temeni často dolíčkovitě rozpraskaná, tenká vrstva dužniny je pod pokožkou na řezu červeně zbarvená.

Rourky až 20 mm živě žluté, chromově žluté, později se špinavým žluto olivovým odstínem na řezu modrající. Póry jsou drobné, zpočátku živě chromově žluté, pak karmínově červené až oranžově červené, v dospělosti postupně vybledávající do žluta, na otlačených místech póry silně modrají.

Třeň až 120 mm, v mládí soudkovitě břichatý, později kyjovitý, povrch třeně je žlutý až oranžově žlutý, na bázi růžově až purpurově červený, obvykle v horní části ozdobený červenou síťkou, která sahá až do spodní poloviny třeně. Po otlačení nebo doteku povrch třeně modrá.

Dužnina je bledá, světle žlutá, na řezu modrající, chuť je mírná, vůně je nenápadná, slabě houbová, ale při zasychání voní jako polévkové koření Maggi.

V Červeném seznamu je uveden jako zranitelný druh. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat na www.myko.cz

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib Le Galové je velmi variabilní druh, hřibu Le Galové jsou příbuzné tři druhy, hřib nachový (Boletus rhodoxanthus), hřib Moserův (Boletus rubrosanguineus) a hřib satan (Boletus satanas), od hřibu nachového se liší méně vyvinutou síťkou s protáhlými oky, která nepokrývá celý třeň, od hřib Moserův vyhledává jiná stanoviště roste ve vyšších polohách pod jehličnany, nejvíce smrky, hřib satan je mohutnější a pod pokožkou klobouku má souvislou červenou vrstvu.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy