REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Le Galové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus legaliae

Jedovatý …………………… Hřib Le Galové je za syrova a po nedostatečné tepelné úpravě jedovatý, také je uvedený v Červeném seznamu jako zranitelný druh, proto ho chráníme!

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh rostoucí v nížinách a pahorkatinách, pouze v oblastech teplomilné květeny. Roste jednotlivě nebo také ve skupinách v listnatých lesích, na hrázích rybníků, většinou pod duby.

Klobouk až 180 mm, nejprve polokulovitý, potom víceméně klenutý, v mládí bělavý nebo našedlý, občas i slabě narůžovělý, později na temeni nahnědlý, na okraji načervenalý, někdy téměř celý červený. Pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později téměř holá, v dospělosti na temeni často dolíčkovitě rozpraskaná, tenká vrstva dužniny je pod pokožkou na řezu červeně zbarvená.

Rourky až 20 mm živě žluté, chromově žluté, později se špinavým žluto olivovým odstínem na řezu modrající. Póry jsou drobné, zpočátku živě chromově žluté, pak karmínově červené až oranžově červené, v dospělosti postupně vybledávající do žluta, na otlačených místech póry silně modrají.

Třeň až 120 mm, v mládí soudkovitě břichatý, později kyjovitý, povrch třeně je žlutý až oranžově žlutý, na bázi růžově až purpurově červený, obvykle v horní části ozdobený červenou síťkou, která sahá až do spodní poloviny třeně. Po otlačení nebo doteku povrch třeně modrá.

Dužnina je bledá, světle žlutá, na řezu modrající, chuť je mírná, vůně je nenápadná, slabě houbová, ale při zasychání voní jako polévkové koření Maggi.

V Červeném seznamu je uveden jako zranitelný druh. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat na www.myko.cz

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib Le Galové je velmi variabilní druh, hřibu Le Galové jsou příbuzné tři druhy, hřib nachový (Boletus rhodoxanthus), hřib Moserův (Boletus rubrosanguineus) a hřib satan (Boletus satanas), od hřibu nachového se liší méně vyvinutou síťkou s protáhlými oky, která nepokrývá celý třeň, od hřib Moserův vyhledává jiná stanoviště roste ve vyšších polohách pod jehličnany, nejvíce smrky, hřib satan je mohutnější a pod pokožkou klobouku má souvislou červenou vrstvu.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy