REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Le Galové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus legaliae

Jedovatý …………………… Hřib Le Galové je za syrova a po nedostatečné tepelné úpravě jedovatý, také je uvedený v Červeném seznamu jako zranitelný druh, proto ho chráníme!

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh rostoucí v nížinách a pahorkatinách, pouze v oblastech teplomilné květeny. Roste jednotlivě nebo také ve skupinách v listnatých lesích, na hrázích rybníků, většinou pod duby.

Klobouk až 180 mm, nejprve polokulovitý, potom víceméně klenutý, v mládí bělavý nebo našedlý, občas i slabě narůžovělý, později na temeni nahnědlý, na okraji načervenalý, někdy téměř celý červený. Pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později téměř holá, v dospělosti na temeni často dolíčkovitě rozpraskaná, tenká vrstva dužniny je pod pokožkou na řezu červeně zbarvená.

Rourky až 20 mm živě žluté, chromově žluté, později se špinavým žluto olivovým odstínem na řezu modrající. Póry jsou drobné, zpočátku živě chromově žluté, pak karmínově červené až oranžově červené, v dospělosti postupně vybledávající do žluta, na otlačených místech póry silně modrají.

Třeň až 120 mm, v mládí soudkovitě břichatý, později kyjovitý, povrch třeně je žlutý až oranžově žlutý, na bázi růžově až purpurově červený, obvykle v horní části ozdobený červenou síťkou, která sahá až do spodní poloviny třeně. Po otlačení nebo doteku povrch třeně modrá.

Dužnina je bledá, světle žlutá, na řezu modrající, chuť je mírná, vůně je nenápadná, slabě houbová, ale při zasychání voní jako polévkové koření Maggi.

V Červeném seznamu je uveden jako zranitelný druh. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat na www.myko.cz

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib Le Galové je velmi variabilní druh, hřibu Le Galové jsou příbuzné tři druhy, hřib nachový (Boletus rhodoxanthus), hřib Moserův (Boletus rubrosanguineus) a hřib satan (Boletus satanas), od hřibu nachového se liší méně vyvinutou síťkou s protáhlými oky, která nepokrývá celý třeň, od hřib Moserův vyhledává jiná stanoviště roste ve vyšších polohách pod jehličnany, nejvíce smrky, hřib satan je mohutnější a pod pokožkou klobouku má souvislou červenou vrstvu.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy