REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Le Galové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Boletus legaliae

Jedovatý …………………… Hřib Le Galové je za syrova a po nedostatečné tepelné úpravě jedovatý, také je uvedený v Červeném seznamu jako zranitelný druh, proto ho chráníme!

Doba výskytu: červen až říjen

Vzácný druh rostoucí v nížinách a pahorkatinách, pouze v oblastech teplomilné květeny. Roste jednotlivě nebo také ve skupinách v listnatých lesích, na hrázích rybníků, většinou pod duby.

Klobouk až 180 mm, nejprve polokulovitý, potom víceméně klenutý, v mládí bělavý nebo našedlý, občas i slabě narůžovělý, později na temeni nahnědlý, na okraji načervenalý, někdy téměř celý červený. Pokožka klobouku je v mládí jemně plstnatá, později téměř holá, v dospělosti na temeni často dolíčkovitě rozpraskaná, tenká vrstva dužniny je pod pokožkou na řezu červeně zbarvená.

Rourky až 20 mm živě žluté, chromově žluté, později se špinavým žluto olivovým odstínem na řezu modrající. Póry jsou drobné, zpočátku živě chromově žluté, pak karmínově červené až oranžově červené, v dospělosti postupně vybledávající do žluta, na otlačených místech póry silně modrají.

Třeň až 120 mm, v mládí soudkovitě břichatý, později kyjovitý, povrch třeně je žlutý až oranžově žlutý, na bázi růžově až purpurově červený, obvykle v horní části ozdobený červenou síťkou, která sahá až do spodní poloviny třeně. Po otlačení nebo doteku povrch třeně modrá.

Dužnina je bledá, světle žlutá, na řezu modrající, chuť je mírná, vůně je nenápadná, slabě houbová, ale při zasychání voní jako polévkové koření Maggi.

V Červeném seznamu je uveden jako zranitelný druh. Měl by se chránit a jeho nálezy dokladovat a evidovat na www.myko.cz

Atlas hub - Houby hřibovitéMožná záměna:

Hřib Le Galové je velmi variabilní druh, hřibu Le Galové jsou příbuzné tři druhy, hřib nachový (Boletus rhodoxanthus), hřib Moserův (Boletus rubrosanguineus) a hřib satan (Boletus satanas), od hřibu nachového se liší méně vyvinutou síťkou s protáhlými oky, která nepokrývá celý třeň, od hřib Moserův vyhledává jiná stanoviště roste ve vyšších polohách pod jehličnany, nejvíce smrky, hřib satan je mohutnější a pod pokožkou klobouku má souvislou červenou vrstvu.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy