REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Markův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh zřejmě vzácné houby, pravděpodobně bude jedlá, neměla by se však využívat pro kuchyňskou potřebu právě pro její vzácnost!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus marekii syn. Boletus marekii, Xerocomus marekii

Jedlý ………………… Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh a zřejmě vzácný, pravděpodobně bude jedlý, neměl by se však využívat pro kuchyňskou potřebu a jeho nálezy by se měly dokladovat a hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Doba výskytu: červenec až září

Klobouk až 65 mm, v mládí polokulovitý, potom klenutý, později poduškovitý, červeně zbarvený, oranžově červený, živě červený, vínově červený až tmavě červený, u některých plodnic je okraj klobouku světle zbarvený, žlutý, bledě oranžový nebo růžový. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, v mládí sametová, později místy až jemně plstnatá, brzy hrubě rozpraskaná na políčka, dužnina v trhlinách mezi roztrhanou pokožkou je žlutá.

Rourky až 10 mm dlouhé, v mládí světle až živě žluté, později žlutoolivové, póry jsou stejně zbarvené jako stěny rourek, po poranění modrají nebo zelenají.

Třeň až 50 mm téměř válcovitý u báze někdy zahnutý, světle žlutavý až živě žlutý ve střední nebo spodní části s načervenalým, vínově červeným nebo červeně nahnědlým odstínem, někdy též tmavě žíhaný, bez zřetelné síťky na povrchu pokrytý velice drobnými plstnatými zrníčky, bázi třeně pokrývá jemná bělavá , špinavě nažloutlá plsť.

Dužnina je bledá, nad rourkami až živě žlutá, v dolní části třeně vínově načervenalá, v nejspodnější části hnědá.

Rozšíření a ekologické nároky tohoto druhu nejsou známé, protože se nalezl jen ve dvou lokalitách v severozápadních Čechách na obou lokalitách byl nalezen pod duby s příměsí jiných listnáčů.

Možná záměna:

Hřib Markův se velmi podobá hřibu meruňkovému (Xerocomellus armeniacus), od něhož se liší výtrusy, od hřibu uťatovýtrusého se liší jinou barvou klobouku a nešednoucím povrchrm třeně.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy