REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hřib Markův

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh zřejmě vzácné houby, pravděpodobně bude jedlá, neměla by se však využívat pro kuchyňskou potřebu právě pro její vzácnost!


Atlas hub - Houby hřibovitéLatinsky: Xerocomellus marekii syn. Boletus marekii, Xerocomus marekii

Jedlý ………………… Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh a zřejmě vzácný, pravděpodobně bude jedlý, neměl by se však využívat pro kuchyňskou potřebu a jeho nálezy by se měly dokladovat a hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Doba výskytu: červenec až září

Klobouk až 65 mm, v mládí polokulovitý, potom klenutý, později poduškovitý, červeně zbarvený, oranžově červený, živě červený, vínově červený až tmavě červený, u některých plodnic je okraj klobouku světle zbarvený, žlutý, bledě oranžový nebo růžový. Pokožka klobouku je suchá, matná, nelepkavá, v mládí sametová, později místy až jemně plstnatá, brzy hrubě rozpraskaná na políčka, dužnina v trhlinách mezi roztrhanou pokožkou je žlutá.

Rourky až 10 mm dlouhé, v mládí světle až živě žluté, později žlutoolivové, póry jsou stejně zbarvené jako stěny rourek, po poranění modrají nebo zelenají.

Třeň až 50 mm téměř válcovitý u báze někdy zahnutý, světle žlutavý až živě žlutý ve střední nebo spodní části s načervenalým, vínově červeným nebo červeně nahnědlým odstínem, někdy též tmavě žíhaný, bez zřetelné síťky na povrchu pokrytý velice drobnými plstnatými zrníčky, bázi třeně pokrývá jemná bělavá , špinavě nažloutlá plsť.

Dužnina je bledá, nad rourkami až živě žlutá, v dolní části třeně vínově načervenalá, v nejspodnější části hnědá.

Rozšíření a ekologické nároky tohoto druhu nejsou známé, protože se nalezl jen ve dvou lokalitách v severozápadních Čechách na obou lokalitách byl nalezen pod duby s příměsí jiných listnáčů.

Možná záměna:

Hřib Markův se velmi podobá hřibu meruňkovému (Xerocomellus armeniacus), od něhož se liší výtrusy, od hřibu uťatovýtrusého se liší jinou barvou klobouku a nešednoucím povrchrm třeně.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie: Martin Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy