REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vepřové maso


Vepřový guláš z polotovaru

Rychlý guláš připravený z konzervy (sklenice) vepřového masa ve vlastní šťávě, cibule, rajčatového protlaku, zelené papriky, česneku a dalších ingrediencí.

Vepřový kotlet se sýrem

Vykostěné vepřové kotlety potřené olejem, opečené na grilu spolu s plátky tvrdého sýra.

Vepřový perkelt

Podušené kousky vepřového masa z ramínka nebo vepřového kolena.

Vepřový perkelt II.

Kostky masa podušené doměkka na cibulovém základě spolu s paprikou a rajčaty.

Vepřový perkelt s rajčaty

Na kostičky nakrájené vepřové maso z ramínka nebo vepřového kolena, podušené spolu s rajčaty a paprikami.

Vepřový plátek plněný hermelínem

Naklepané plátky z vepřové kýty pokladené půlkami hermelínu, přeložené a okraje k sobě sklepnuté paličkou na maso, pak obalené v hladké mouce, rozšlehaném vejci s pivem a strouhance, usmažené zvolna na oleji hezky dozlatova.

Vepřový řízek brněnský

Plátky masa z vepřové kýty naplněné směsí míchaných vajec se šunkou a hráškem obalený v trojobalu a usmažený dozlatova.

Vepřový řízek plněný sýrem

Opečené řízky plněné sýrem, servírované s ochuceným orestovaným špenátem, obložené rajčaty.

Vepřový řízek po exoticku s ovocem

Plátky z vepřové pečeně obalené v hladké mouce, vejcích a strouhance smíchané s nastrouhaným kokosem, usmažené na oleji, z obou stran, pěkně dozlatova, servírované s ovocnou přílohou z banánu, mandarinek, cukru, oleje, koření kari a koňaku.

Vepřový řízek smažený ve sněhovém těstíčku

Plátky vepřové kýty potřené hořčicí, obalené ve strouhankovo-sýrové směsi a máčené v nadýchaném těstíčku ze sněhu z bílků a solamylu, usmažené dozlatova.

Vepřový steak s bylinkami

Nakládaná vepřová panenka s pikantní omáčkou.

Vepřový steak s třešňovým čatní

Opečené steaky servírované s povařenými a pak orestovanými fazolkami a třešňovým čatní.

Vepřový špíz s meruňkami a slaninou

Kostky z vepřové panenky napíchané na jehle, proložené pórkem, anglickou slaninou a kompotovanými meruňkami, zatočené v alobalu a grilované na roštu.

Vepřový tokáň

Ostrý pikantní pokrm z maďarské kuchyně. Připravuje se také z hovězího masa. Hotový tokáň podáváme s tarhoňou, širokými nudlemi nebo noky.

Vepřový závitek na smetaně

Zamotané plátky vepřové kýty plněné nudličkami uzeniny, vajíček a sterilované okurky, podušené spolu s kořenovou zeleninou.

Vinná klobása smažená v těstíčku

Klobása usmažená v těstíčku do světle nazlátlé barvy.

Vinné klobásy s červeným zelím s ananasem

Opečené vinné klobásy servírované s podušeným červeným zelím dochuceným ananasem.

Výletní ptáci

Jiná úprava španělských ptáčků podle naší čtenářky paní Maruš.

Zabijačkový guláš II.

Zabijačkový guláš si můžeme udělat sami i když nechováme čuníka, v kvalitním řeznictví koupíte všechny suroviny, které budete potřebovat, v marketech prosím nehledejte. Rozpis je na 5 litrů guláše. Vařím ho při různých oslavách a má úspěch, druhý den se rozleží a je nejlepší.

Zadělávané vepřové maso

Jiný výraz pro zadělávaný pokrm je frikasé. Je to klasická úprava pokrmu z francouzské kuchyně, starý kuchařský postup, kdy se pokrm zahustí máslovou jíškou a smetanou. Chuť pokrmu se během vaření vylepšuje přidáním zeleniny. Používá se maso telecí, vepřové, drůbeží, králičí. Naše babičky vařily rády často zadělávanou slepici, v měšťanských rodinách bylo zase hodně oblíbené zadělávané telecí maso.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy