Nechte se inspirovat vítězem soutěže MasterChef Romanem Kotlářem, který se rozhodl předat něco ze svého umu. Zde je jeho recept na skvělý burger z vepřového masa.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
520 g | mletého vepřového masa (1:2 bok a kýta) |
16 ks | plátků choriza |
4 ks | burger bulka |
4 ks | snítky bazalky |
3 ks | chilli papričky naložené nakyselo |
1 ks | vetší červená cibule |
8 lžic | kečupu (pokud připravujete domácí, doporučuji do základu přidat červenou papriku |
2 lžíce | červeného vinného octa |
1 lžíce | cukru/medu |
2 hrsti | rukoly |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Mleté maso ochutíme solí, pepřem a vytvarujeme potřebný tvar burgeru. Během tepelné úpravy se maso smrští, proto by měl být průměr masa cca o 1 cm větší než bulky. Zároveň před tím, než dáme maso na „oheň“, uděláme uprostřed masa důlek. Tím zajistíme jeho rovnoměrné opékání.
- Burger dáme na rozpálenou pánev nebo gril a opečeme z obou stran cca 7 minut z každé strany.
- Zatímco se maso opéká, nakrájíme cibuli na co nejtenčí kolečka.
- V misce smícháme ocet, cukr, sůl a pepř. Mícháme do rozpuštění krystalů, pak vložíme cibuli a necháme marinovat.
Chilli nakrájíme na tenčí kolečka, otrháme bazalkové listy a připravíme rukolu. - Na poslední minutu přidáme k masu na opečení také chorizo a rozkrojené bulky potřené olejem na řezných stranách.
- Kompletace: Obě poloviny bulky na jejich řezných stranách potřeme kečupem, na spodní polovinu bulky vrstvíme postupně rukolu, cibuli, maso, chorizo, chilli a bazalku. Nakonec přiklopíme vrchní polovinou bulky.
Doporučený nápoj: Pepsi Cola/Pepsi MAX