REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky podušeného masa ve světlejší, hnědočervené omáčce.


Ingredience:
Recept na 4-5 porcí:
600 gvepřového ořezu nebo plece bez kosti
60 gtuku
30 ghladké mouky
1 lžícemleté červené papriky
1 lžícerajského protlaku
1 lžičkamajoránky
1 lžičkamletého pepře
4 kskuličky nového koření
2 ksbobkového listu
3 ksstroužků česneku
1 ksvelké cibule
0,6 lvody
cibule na zdobení
špetka kmínu
sůl

Postup:

1. Opláchnuté maso nakrájíme na větší kostky 2. Na části tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli do světle nazlátlé barvy
3. Přidáme papriku a po krátkém zpěnění zalijeme částí vody (papriku dlouho nerestujeme, nebo nám zhořkne!), přidáme rajčatový protlak, polovinu rozetřeného česneku, kmín, bobkové listy, sůl a kuličky nového koření
4. Nakonec vložíme do vařícího základu maso a dusíme ho za občasného promíchání téměř doměkka (cca 2 hodiny), potom maso vytáhneme
5. Základ zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a prosáté mouky, rozšleháme, zalijeme vodou, přidáme majoránku a za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut
6. Před ukončením varu omáčku dochutíme solí, přidáme druhou polovinu rozetřeného česneku, necháme malou chvíli probublat a pak omáčku přecedíme na maso
7. Hotový guláš ještě krátce povaříme a můžeme servírovat
8. Jednotlivé porce guláše zdobíme cibulí.

Doporučení:

Guláš podáváme nejlépe s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, bramboráčky, popřípadě s čerstvým chlebem.

Poznámka:

Dříve se guláš vařil i den dopředu, aby byl dobře uleželý.Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy