Kousky podušeného masa ve světlejší, hnědočervené omáčce.
Ingredience:
Recept na 4-5 porcí: | |
600 g | vepřového ořezu nebo plece bez kosti |
60 g | tuku |
30 g | hladké mouky |
1 lžíce | mleté červené papriky |
1 lžíce | rajského protlaku |
1 lžička | majoránky |
1 lžička | mletého pepře |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkového listu |
3 ks | stroužků česneku |
1 ks | velké cibule |
0,6 l | vody |
cibule na zdobení | |
špetka kmínu | |
sůl |
Postup:
1. Opláchnuté maso nakrájíme na větší kostky 2. Na části tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli do světle nazlátlé barvy
3. Přidáme papriku a po krátkém zpěnění zalijeme částí vody (papriku dlouho nerestujeme, nebo nám zhořkne!), přidáme rajčatový protlak, polovinu rozetřeného česneku, kmín, bobkové listy, sůl a kuličky nového koření
4. Nakonec vložíme do vařícího základu maso a dusíme ho za občasného promíchání téměř doměkka (cca 2 hodiny), potom maso vytáhneme
5. Základ zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a prosáté mouky, rozšleháme, zalijeme vodou, přidáme majoránku a za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut
6. Před ukončením varu omáčku dochutíme solí, přidáme druhou polovinu rozetřeného česneku, necháme malou chvíli probublat a pak omáčku přecedíme na maso
7. Hotový guláš ještě krátce povaříme a můžeme servírovat
8. Jednotlivé porce guláše zdobíme cibulí.
Guláš podáváme nejlépe s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, bramboráčky, popřípadě s čerstvým chlebem.
Poznámka:Dříve se guláš vařil i den dopředu, aby byl dobře uleželý.Foto: Naďa Indruchová