REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

mléčné, krémové

Studená zeleninová polévka

Zeleninová polévka podávaná za studena.

Studený hráškový krém s mátou

Jednoduchá krémová polévka vhodná ke konzumaci za studena. Hodí se jako svačinka či oběd do termosky do práce či na cesty.

Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony

Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka.

Sváteční husí kaldoun

Polévka z husích drůbků a kořenové zeleniny, zjemněná smetanou.

Sýrová polévka II.

Jíška zalitá vývarem a žloutkem rozmíchaným ve smetaně, polévka dochucená strouhaným sýrem a sekanou petrželkou, servírovaná se žemlovými krutony.

Špenátová polévka IV.

Krémová polévka ze špenátu, cibule, mléka, brambor a koření.

Špenátová polévka na Zelený čtvrtek

Jak už název napovídá, na Škaredou středu bychom se vedle vymetání sazí z komína měli věnovat také přípravě nevzhledných a neupravených jídel. Zelený čtvrtek zase přeje něčemu zelenému a ať už jde o hrách, špenát, nebo nejrůznější bylinky, právě tyto plodiny by měly dle pověr zaručit pevné zdraví po celý rok…

Špenátová polévka s nivou

Polévka z mražených špenátových listů zjemněná smetanou, ochucená česnekem a strouhaným sýrem.

Špenátová polévka s ovesnými vločkami

Jemná krémová polévka ze špenátových listů s praženými vločkami. Ochucená česnekem, podávaná s opečenými kostičkami bílého chleba a parmezánem

Špenátová polévka s pestem

V zeleninovém vývaru povařený špenát, polévka rozmixovaná a podávaná ozdobená lžící zakysané smetany a doma vyrobeným pestem.

Špenátová polévka s vejci

Z receptů našich babiček.

Špenátová polévka se zastřeným vejcem

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.

Špenátová polévka v bio kvalitě

Špenát je dobrý pro zrak, a to především díky obsahu dvou druhů karotenoidů. Rovněž se pyšní vysokým obsahem kyseliny listové, která je důležitá například v těhotenství. Představuje také optimální kombinaci vitamínů a minerálů a zároveň má nízkou energetickou hodnotu.

Špenátovo-brokolicová polévka

Hustá krémová polévka z brokolice, špenátu a dalších ingrediencí.

Špenátový krém s ricottou

Špenátu se někdy přezdívá „zelená viagra“, podobně jako jiné listové zelenině, jako je například kapusta. Špenát totiž obsahuje hořčík, který podporuje prokrvení pohlavních orgánů.

Šťovíková polévka

Jarní polévka z listů šťovíku, vody a dalších ingrediencí, dochucená smetanou s rozšlehanými vaječnými žloutky.

Teplé gaspacho

Teplé gaspacho se hodí jako detoxikační pokrm. Jde o polévku z rajčat, masitých paprik, okurky, cibule a česneku.

Tomatová polévka s těstovinami

Rajčatová nebo tomatová? V tomto případě je to úplně jedno. Název přece není nejdůležitější. Za všechno hovoří chuť. A tu má tato polévka, která může nahradit i hlavní chod, téměř nepopsatelnou. Veškeré suroviny použité ve správném poměru hrají dokonalou symfonii. U receptu sice uvádíme rozpis na 6 porcí, ale až ochutnáte, nemusí vám stačit ani celý hrnec.

Vajíčková polévka

Jednoduchá polévka připravená z uvařených brambor a vývaru, ve kterém se brambory vařily, pórku, jarní cibulky, mléka, na kostičky pokrájených vajec uvařených natvrdo a koření, servírovaná zahuštěná jíškou.

Valašská zelňačka

Polévka z kysaného zelí, brambor, koření a klobásky, zahuštěná smetanou rozmíchanou s hladkou moukou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy