Polévka z kapřího masa povařeného spolu s kořenovou zeleninou a kořením, zahuštěná jíškou, zjemněná smetanou, s vložkou orestovaných žampiónů, zdobená chlebovými krutony.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
400 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
300 g | kapřího masa bez kosti |
100 g | žampiónů |
100 g | másla |
80 g | hladké mouky |
200 ml | smetany |
2 ks | plátky staršího chleba |
1 ks | cibule |
bobkový list | |
nové koření | |
celý pepř | |
mletý pepř | |
sůl | |
voda | |
olej na smažení |
Postup:
1. Na kousky nakrájené maso z kapra vložíme do hrnce spolu s očištěnou kořenovou zeleninou a cibulí
2. Zalijeme vodou, osolíme a vhodíme několik kuliček celého pepře a nového koření, 1-2 lístečky bobkového listu
3. Vaříme asi 40 minut, během varu sbíráme pěnu z povrchu vývaru
4. Hotový vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme na kostičky, kapří maso zbavíme kůže i kostí a nasekáme ho nadrobno
5. Horký vývar zahustíme vychlazenou jíškou z másla a mouky a za mírného varu ji rozšleháme metličkou, necháme asi 20 minut povařit, ke konci varu přilijeme smetanu
6. Očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky a na rozehřátém oleji na pánvi je orestujeme
7. Orestované houby spolu s kaprem a nakrájenou zeleninou vložíme do polévky a prohřejeme
8. Chleba nakrájený na kostičky opečeme dozlatova na rozpáleném oleji
9. Hotový polévkový krém dochutíme solí, mletým pepřem a servírujeme s opečenými krutony.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.