REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

mléčné, krémové

Sváteční husí kaldoun

Polévka z husích drůbků a kořenové zeleniny, zjemněná smetanou.

Sýrová polévka II.

Jíška zalitá vývarem a žloutkem rozmíchaným ve smetaně, polévka dochucená strouhaným sýrem a sekanou petrželkou, servírovaná se žemlovými krutony.

Špenátová polévka IV.

Krémová polévka ze špenátu, cibule, mléka, brambor a koření.

Špenátová polévka s nivou

Polévka z mražených špenátových listů zjemněná smetanou, ochucená česnekem a strouhaným sýrem.

Špenátová polévka s ovesnými vločkami

Jemná krémová polévka ze špenátových listů s praženými vločkami. Ochucená česnekem, podávaná s opečenými kostičkami bílého chleba a parmezánem

Špenátová polévka s pestem

V zeleninovém vývaru povařený špenát, polévka rozmixovaná a podávaná ozdobená lžící zakysané smetany a doma vyrobeným pestem.

Špenátová polévka s vejci

Z receptů našich babiček.

Špenátová polévka se zastřeným vejcem

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník. I ten ale může perfektně vybrat základní surovinu, tedy špenát. V roce 2019 se totiž stal vítězem Regionální potraviny ve Středočeském kraji špenát listový – sekaný od AGRO Jesenice u Prahy a. s. V čem je tak jedinečný? Kromě toho, že je opravdu kvalitní, pochází jen od českých dodavatelů. Aby si uchoval nejlepší vlastnosti, zpracovává se ihned po sklizni.

Špenátová polévka v bio kvalitě

Špenát je dobrý pro zrak, a to především díky obsahu dvou druhů karotenoidů. Rovněž se pyšní vysokým obsahem kyseliny listové, která je důležitá například v těhotenství. Představuje také optimální kombinaci vitamínů a minerálů a zároveň má nízkou energetickou hodnotu.

Špenátovo-brokolicová polévka

Hustá krémová polévka z brokolice, špenátu a dalších ingrediencí.

Špenátový krém s ricottou

Špenátu se někdy přezdívá „zelená viagra“, podobně jako jiné listové zelenině, jako je například kapusta. Špenát totiž obsahuje hořčík, který podporuje prokrvení pohlavních orgánů.

Šťovíková polévka

Jarní polévka z listů šťovíku, vody a dalších ingrediencí, dochucená smetanou s rozšlehanými vaječnými žloutky.

Teplé gaspacho

Teplé gaspacho se hodí jako detoxikační pokrm. Jde o polévku z rajčat, masitých paprik, okurky, cibule a česneku.

Tomatová polévka s těstovinami

Rajčatová nebo tomatová? V tomto případě je to úplně jedno. Název přece není nejdůležitější. Za všechno hovoří chuť. A tu má tato polévka, která může nahradit i hlavní chod, téměř nepopsatelnou. Veškeré suroviny použité ve správném poměru hrají dokonalou symfonii. U receptu sice uvádíme rozpis na 6 porcí, ale až ochutnáte, nemusí vám stačit ani celý hrnec.

Vajíčková polévka

Jednoduchá polévka připravená z uvařených brambor a vývaru, ve kterém se brambory vařily, pórku, jarní cibulky, mléka, na kostičky pokrájených vajec uvařených natvrdo a koření, servírovaná zahuštěná jíškou.

Valašská zelňačka

Polévka z kysaného zelí, brambor, koření a klobásky, zahuštěná smetanou rozmíchanou s hladkou moukou.

Vánoční houbová polévka

Na másle podušené houby povařené ve vývaru z kostí spolu s kořenovou zeleninou.

Velikonoční polévka se špenátem, šunkou a sýrem

Polévka vhodná třeba na Zelený čtvrtek – špenát, modrý sýr a šunka spolu se smetanou v jednom talíři. Podávané s natvrdo vařeným vajíčkem.

Velikonoční polévka šmigrustovka

Šmigru-co? Pokud jste ještě neslyšeli o velikonoční polévce šmigrustovce, věřte, že si ji pro příště zapamatujete. Tato neobvyklá polévka dostala název od slova šmigrust, jak se v některých částech Moravy říká Velikonocům. Podle mnohých do ní patří to, co vykoledujete, na talíři hraje všemi barvami a prý dokáže zázraky, pokud máte z koledy podrážděný žaludek. Veselé Velikonoce, úspěšnou koledu a dobrou chuť!

Vydatná fazolková polévka

Polévka se zelených fazolových lusků, zakysané smetany, cibule, jíšky, brambor, uzeného masa nebo slaniny …

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy