Bílá polévka z podmáslí, brambor a dalších ingrediencí.
Ingredience:
2 l | podmáslí |
4-5 lžic | hladké mouky |
4 lžíce | třtinového cukru |
3 lžíce | sádla |
1 lžíce | octa |
15 ks | velkých brambor |
mletý pepř | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky a uvaříme je se solí a kmínem doměkka
2. Ze sádla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou mícháme, dokud není světle hnědá, pak ji necháme vychladnout (aby se v podmáslí rozpustila a polévku zahustila), po 15 minutách nalijeme podmáslí a za stálého míchání přivedeme k varu, po chvilce se podmáslí začne oddělovat (jako by se zdrclo), ale to není na závadu
3. Potom mixérem během chvilky podmáslí s jíškou spojíme dohromady a zároveň polévku lehce našleháme, podle chuti přidáme trochu cukr, soli, ocet a špetku mletého pepře.
4. Nakonec přidáme uvařené brambory, vše krátce ještě prohřejeme a podáváme.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.